Eerste uitslagen: Kirgizië kiest Atambajev als nieuwe president

Een oude vrouw loopt naar het (hier niet afgebeelde) stembureau in het dorpje Kyzyl Birlik, ongeveer twintig kilometer van hoofdstad Bisjkek. Foto AFP / Vyacheslav Oseledko

Bij de verkiezingen in de oud-Sovjetstaat Kirgizië van vandaag lijkt de gematigde Almazbek Atambajev de winnaar te worden. Nadat vijftig procent van de stemmen is geteld, heeft hij 64,7 procent verworven.

Dat zou ruim voldoende zijn om president te worden: als geen van de kandidaten meer dan vijftig procent haalde, zou er binnen een maand een tweede ronde plaatsvinden. De belangrijkste concurrenten Kamtsjibek Tasjijev en Adachan Madoemarov volgen op ruime afstand met respectievelijk vijftien en dertien procent.

Kirgizië is na de val van de autoritaire leider Koermanbek Bakijev, die in maart 2005 president werd en in april vorig jaar na grootschalige protesten het land ontvluchtte, vooral op zoek naar stabiliteit. De ongeveer drie miljoen kiesgerechtigen die het land telt hadden de keuze uit zestien kandidaten. Ongeveer 60 procent zou vandaag daadwerkelijk gestemd hebben. De pro-Russische Atambajev was vooraf al een van de drie belangrijkste kandidaten.

Internationale waarnemers kunnen nog niet veel zeggen over het verloop van het stemproces, maar er zijn inmiddels wel berichten van fraude naar buiten gekomen. De bevolking lijkt er weinig fiducie in te hebben: “Deze verkiezingen zijn belangrijk voor politici, maar niet voor het gewone volk”, zei de 19-jarige student journalistiek Manas Aslanbekov. “Het is duidelijk wie er gaat winnen, dat is degene met het meeste geld.”

    • Peter Zantingh