Assad dreigend in westers interview: wil je een tweede Afghanistan?

Beeltenis van Assad tijdens pro-regime demonstraties in Damascus deze week. foto Reuters / Khaled al-Hariri

In zijn eerste interview met een westers medium sinds de opstand in Syrië begon, heeft Bashar al-Assad gedreigd met “een tweede Afghanistan” indien besloten wordt tot militaire interventie in zijn land.

De president zegt erop te rekenen dat de druk vanuit het westen alleen maar zal worden opgevoerd.

“Maar Syrië verschilt in alle opzichten van Egypte, Tunesië of Jemen. Onze geschiedenis is anders, zo ook onze politiek.”

‘De hele regio zal branden’

In wat een dreigende toon lijkt te zijn, vraagt Assad de interviewer van de Britse krant The Telegraph of een tweede Afghanistan gewenst is.

“Of tien Afghanistans? Syrië is nu de spil binnen de regio. Het is een breuklijn, en als je met de grond speelt veroorzaak je een aardbeving. (…) Een conflict in Syrië zal de hele regio doen branden. Als het plan is verdeeldheid te zaaien in Syrië, dan is het plan om de hele regio te verdelen.”

Volgens Assad zijn in het begin van de opstand “veel fouten” gemaakt door zijn ordetroepen. Maar nu worden alleen nog terroristen aangepakt. “Daarom zijn er flink minder gevechten in de straten.”

‘De hervormingen gaan niet te langzaam’

De president zegt dat al zes dagen na het begin van de opstand hervormingen zijn aangekondigd en dat dit de angel uit de onvrede heeft gehaald. Dat er sindsdien nog nauwelijks iets is veranderd wijt Assad aan de “ingewikkelde maatschappij” van Syrië.

“Het tempo waarin hervormingen worden doorgevoerd is niet te laag. De visie erachter moet volgroeid zijn. Je kunt een wet in vijftien seconden tekenen, maar als het niet past bij je maatschappij, krijg je verdeling.”

    • Jules Seegers