Centrumrechtse Plevneliev winnaar verkiezingen Bulgarije

De presidentskandidaat voor de centrumrechtse partij GERB, Rosen Plevneliev, staat journalisten te woord na het uitbrengen van zijn stem in Sofia, vandaag. Foto AP / Valentina Petrova

De exit-polls en voorlopige uitslagen in Bulgarije wijzen op een ruime overwinning voor de centrumrechtse Rosen Plevneliev bij de presidentsverkiezingen. Dat meldt persbureau AP.

De 47-jarige Plevneliev is kandidaat namens de regerende conservatief-liberale GERB-partij, waarvoor de voormalige zakenman het ambt van minister van Regionale Ontwikkeling en Openbare Werken vervult. Hij nam het bij de verkiezingen op tegen de socialistische Ivailo Kalfin. Volgens verschillende exit-polls krijgt Plevneliev ongeveer 55 procent van de stemmen, tegenover 45 procent voor Kalfin. Die gaf zijn nederlaag al toe: “De uitslag is duidelijk - wij hebben de verkiezingen niet gewonnen.”

De stembusgang van vandaag was de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Vorige week behaalde Plevneliev ruim 40 procent van de stemmen, zijn tegenstander Kalfin bleef op 29 procent steken. Toen bracht ongeveer 52 procent van de kiesgerechtigde Bulgaren een stem uit.

Hoewel de meeste macht in Bulgarije bij de premier en het parlement ligt, heeft de president de leiding over het leger en vetorecht op wetsvoorstellen. Ook heeft hij de bevoegdheid internationale verdragen te ondertekenen.

Plevnelievs voorganger als president, de socialist Georgi Parvanov, had kritiek op de regering en maakte vaak gebruik van zijn vetorecht om wetten tegen te houden of rechterlijke en diplomatieke benoemingen te blokkeren. Met twee voltooide termijnen van vijf jaar kon Parvanov volgens de wet niet meer gekozen worden.

Bulgarije, een land dat kampt met armoede en corruptie, kiest voor het eerst een president sinds de toetreding tot de Europese Unie van 2007. De opkomst van vandaag was ongeveer 42 procent, zei de Centrale Kiescommissie. De nieuwe president aanvaardt zijn ambt op 23 januari.

    • Peter Zantingh