Bloed tot aan zijn ellebogen

Brits historicus Francis Spufford werkte in totaal vijf jaar aan De Rode Belofte, een boek over de economische planning van de Sovjet-Unie in de jaren zestig van de twintigste eeuw. NRC sprak met Spufford, in de bibliotheek van een Amsterdams hotel.

Voor zijn gedetailleerde, op feiten gebaseerde fictieverhalen over de economische planning van de Sovjet-Unie in de jaren zestig moest schrijver Francis Spufford zelf de regels formuleren: ‘Ik twijfelde er steeds aan of ik iets leesbaars had geschreven.’

Vijf jaar heeft de Britse schrijver Francis Spufford gewerkt aan De rode belofte, dat vorig als Red Plenty in Groot-Brittannië verscheen. Daarvan zat hij een groot deel in de bibliotheken van zijn woonplaats Cambridge om vele boeken en artikelen over economische planning en cybernetica in de Sovjet-Unie omstreeks 1960 door te nemen. „Ik ben de CIA dankbaar”, zegt Spufford in de bibliotheek van een Amsterdams hotel waar hij een paar dagen verblijft. „Ik spreek geen Russisch, maar de Amerikanen hebben veel Sovjetpublicaties over economische planning laten vertalen. Ze waren in de jaren zestig onder de indruk van de snelle economische groei in de Sovjet-Unie. Sovjet-leider Chroesjtsjov voorspelde toen zelfs dat de Sovjet-Unie de Verenigde Staten al in 1980 in welvaart zou hebben ingehaald.”
Anders dan Spuffords vorige boek, Backroom Boys, over de geschiedenis van de Britse techniek na 1945, is De rode belofte geen non-fictie, maar meesterlijke fictie die de lezer een reis naar het hart van de Sovjet-Unie laat maken. In 18 korte verhalen laat Spufford zien wat de oorzaken en gevolgen waren van de ambitieuze economische planning van wiskundige economen als Leonid Kantorovitsj (1912-1986), Nobelprijswinnaar economie in 1975.

U kunt het hele artikel hier lezen.