Zij: 'De geldzaken regel ik wel'

Leonie Scheffers en Tatjana Naujocks zijn 29 jaar samen. Leonie weet, als boekhouder, alles van geld. Tatjana vindt geld maar vervelend gedoe en valt dus in slaap als de notaris het over hun hypotheek heeft.

Leonie en Tatjana gefotografeerd door David Galjaard in hun huis in Drenthe voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

Leonie Scheffers (60), runt sinds 10 jaar als zelfstandige een administratiekantoor, heeft een zoon (37) uit een eerdere relatie:

„Zodra het over geld gaat, gaat Tatjana naar het plafond staren: los jij het maar op. Vind ik niet erg, het is tenslotte mijn werk. Als we bij de notaris zitten om de hypotheek te regelen, moet ik haar wakker schudden als hij klaar is. Dan zegt ze: ‘Oké, waar moet ik m’n handtekening zetten?’ Maar in onze omgang met geld lijken we erg op elkaar. Onze smaak is vaak dezelfde en ik weet dat ze zich niet in de schulden zal steken. Een gezamenlijke rekening hebben we niet, maar we hebben wel en/of-rekeningen. Want anders kan de een nergens bij als de ander overlijdt. De kosten hebben we zo ongeveer verdeeld, maar we hebben het nooit precies uitgerekend. Als de ene rekening leeg is, gaan we naar de andere.

„De beslissing om voor mezelf te beginnen, vond ik spannend. Tot tien jaar geleden werkte ik op een accountantskantoor. Ik was niet hoogopgeleid en wat ouder, en om een lang verhaal kort te maken: ze wilden me overplaatsen naar een ander kantoor. Dat zag ik niet zitten. Ik heb een leuke uitkoopsom gekregen en ben voor mezelf begonnen. Tatjana had er meer vertrouwen in dan ik dat het zou lukken. Dankzij haar durfde ik de stap te zetten. Uiteindelijk is bijna mijn hele klantenbestand meegegaan.

„Ik vermoed dat ik na mijn 65ste nog minstens een jaar moet doorwerken om mijn AOW aan te vullen. Daarna is mijn deel van de hypotheek afgelost en zijn mijn vaste lasten lager. Bovendien kan Tatjana toch niet eerder stoppen. Het is wel jammer dat we door dat leeftijdsverschil niet na mijn pensioen samen kunnen gaan reizen. Maar die behoefte wordt waarschijnlijk wel minder als je ouder wordt. Dat merk ik nu eigenlijk al.”

    • Anne Dohmen