Weer rustig na rellen in Tunesische geboorteplaats Arabische Lente

Caption: A boy flashes a victory sign outside a damaged National Guard office in Sidi Bouzid, approximately 270 km (168 miles) southwest of the capital Tunis October 28, 2011. Protesters angry that election candidates they backed had been disqualified rampaged through Sidi Bouzid on Thursday evening and Friday morning, setting fire to a court-house, a police headquarters, the mayor's office and the offices of a rival party. REUTERS/Zohra Bensemra (TUNISIA - Tags: POLITICS ELECTIONS CIVIL UNREST MILITARY) Het uitgebrande gebouw van de Tunesische reservestrijdkrachten in Sidi Bouzid. Foto Reuters / Zohra Bensemra

Na twee dagen van geweld is de rust teruggekeerd in de Tunesische stad Sidi Bouzid. Inwoners gingen de straat op vanwege vermeende onregelmatigheden tijdens de verkiezingen van afgelopen zondag.

Volgens persbureau AFP is de wekelijkse markt weer open en hervatten mensen hun dagelijkse activiteiten. Ook zijn de autoriteiten begonnen om geplunderde en vernielde overheidsgebouwen schoon te maken en te herstellen. In de stad staan echter nog wel gepantserde wapens bij politiebureau’s en het stadhuis.

De rellen van de afgelopen dagen:

Donderdagavond gingen honderden mensen in Sidi Bouzid de straat op uit onvrede over het verlies van zetels van kandidaten van de Aridha Chaabia-partij vanwege “financiële onregelmatigheden” in zes kiesdistricten. De politie zette toen traangas in om de demonstranten uit elkaar te drijven. Gisteren moest het leger ook optreden in de stad en stelde toen ook een avondklok in voor de bewoners.

Sidi Bouzid is de plek waar begin dit jaar de demonstraties tegen president Ben Ali begonnen en de Arabische Lente wortel schoot. Zondag vonden de eerste verkiezingen in Tunesië plaats sinds de val van president Zine El Abidine Ben Ali. Daarbij veroverde de gematigd islamitische Ennahda-partij negentig van de 217 zetels veroverd. Hiermee behaalde de partij de meeste zetels in de wetgevende raad die de nieuwe grondwet gaat opstellen.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis