Vincent T. veroordeeld tot levenslange celstraf

De Nederlandse ingenieur Vincent T. is gisteren in Bristol veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn buurvrouw Joanna Yeates. Dat betekent dat hij minimaal twintig jaar moet vastzitten.

De 25-jarige tuinarchitecte verdween in de nacht van 24 december 2010 in Bristol, na een avondje uit met collega’s. Ze zou wel zijn thuisgekomen: in de keuken werden haar jas, sleutels en mobiele telefoon gevonden. Op de ochtend van Eerste Kerstdag werd haar lichaam door wandelaars aangetroffen op een verlaten weg even buiten de stad. Ze bleek te zijn gewurgd.

Pas na een maand werd de 33-jarige Nederlander opgepakt, naar aanleiding van een tip die binnenkwam na een uitzending van de Britse versie van tv-programma Opsporing Verzocht.

Tijdens de rechtszaak vertelde T. dat hij dacht dat zijn buurvrouw die avond met hem flirtte toen hij haar bij hem thuis had uitgenodigd voor een drankje. Hij probeerde haar te kussen. Toen ze begon te schreeuwen, had hij zijn rechterhand om haar nek gelegd en geknepen. Vermoedelijk was ze binnen twintig seconden dood.

Na zijn daad probeerde T. zijn sporen uit te wissen, ging hij op zoek naar een alibi en dumpte hij het lichaam langs een weg. T. heeft volgehouden dat de doodslag gebeurde in een opwelling. Toch luidde het vonnis gisteren moord. Na de laatste zitting werd bekend dat de politie een grote hoeveelheid wurgseksafbeeldingen had aangetroffen op zijn laptop, en pornografisch materiaal.

De uit Veghel afkomstige T. vertrok in 2008 naar Engeland, nadat hij zijn studie in Eindhoven had afgerond. Hij werkte in Bath voor het bouwkundig bedrijf Buro Happold. T. woonde samen met zijn vriendin in Bristol, naast Yeates.