Verzeker minder en leer leven met tegenslag

„Je moet natuurlijk alleen risico’s verzekeren die je niet zelf kan dragen. Maar geldt dit ook voor een reisverzekering, als je een onverwachte reis naar huis in principe zelf kan betalen?”

Waarom eten als je geen honger hebt? Waarom boodschappen doen als alles in huis is? En toch doen we, door kuddegedrag of sluwe marketing, een heleboel onnodige dingen. Dat geldt extra voor verzekeringen. Want een polis dekt een risico. Dat begrip gaat zelfs doorgewinterde bankiers, politici en economen boven de pet (vandaar de crisis). De wereld is nu eenmaal te complex voor menselijke hersens. Daarom nemen we selectief waar, leggen we onzinnige verbanden en laten we ons gemakkelijk risico’s aanpraten die eigenlijk geen risico’s zijn.

Vraag iemand maar eens naar het nut van een annuleringsverzekering. Je krijgt dan vage antwoorden als: „Nou, stel dat ik een been breek, zwanger raak, ziek wordt of mijn paspoort verlies….” Ja? Wat dan? Je mag hopen dat die strop onder de voorwaarden valt. Verder kost verzekeren geld en vergt schade claimen moeite en soms ergernis. Maar ernstiger: wie alle onzekerheid afkoopt, durft op het laatst niks meer, kan niks meer en snapt niks meer. De filosoof Arthur Schopenhauer waarschuwde er al voor. Hij schreef: „Wij zien dat bijna alle mensen die voor echte nood en zorgen veilig zijn, nu, nadat ze eindelijk alle andere lasten van zich hebben afgewenteld, ineens zichzelf tot last zijn.” Risico hoort bij het leven. Leer ermee omgaan, want de ergste rampen zijn sowieso onverzekerbaar. Denk aan liefdesverdriet, een ongeneeslijke ziekte of het verlies van een kind. Juist kleine stroppen zoals een gecancelde reis bieden de kans om jezelf te harden tegen pech. Hoe je die schade betaalt? Gewoon, van je verzekeringsreserve. Dat is een spaarrekening met een paar honderd tot enkele duizenden euro’s. Je kunt dat geld nu apart zetten of langzaam bijeen sparen door allerlei angsthazige dekkinkjes te dumpen, wat kosten bespaart. Denk aan contactlenzen-, sneeuw-, bruiloft- en fietsverzekeringen, aanvullende zorgverzekeringen, levensverzekeringen voor kinderen of – hoe verzin je het! – bagage- en vluchtvertragingspolissen. Pas ook op met verzekeringen voor autohulp, rechtsbijstand, schades aan kostbaarheden en door ongevallen. Die leiden vaak tot dubbele dekkingen, terwijl ze nooit dubbel wordt uitgekeerd. Je leeft verder prima zonder uitvaartpolis of extra garanties op spullen. Wees uiterst pietluttig met de peperdure arbeidsongeschiktheidspolis. Voor zzp’ers is een broodfonds (www.broodfonds.nl) een goedkoop alternatief.

Natuurlijk, een klein rijtje polissen moet. Zoals de opstal- en aansprakelijkheidspolis plus de verplichte zorg- en WA-verzekering. Nou vooruit, een inboedelverzekering mag ook. En een reisverzekering voor ziektekosten waarvan je zeker weet dat je zorgverzekering ze niet vergoed. Wie bewust weinig verzekert, gaat anders leven. Je koopt kwaliteit, past beter op je spullen en gezondheid. Maar belangrijker: je leert leven met tegenslag, waardoor je niet meer trapt in elke angst aanwakkerende verkooptruc. Dat maakt het bestaan minder beklemmend en minder duur. Zo loop je, door een beetje pech te accepteren, uiteindelijk minder risico.

    • Erica Verdegaal