'Vertel de waarheid, of ik schiet je dood!'

Cougar Town22 afleveringen van circa 25 minuten€ 35, -

Ze knuffelt mensen te hard en wordt boos als iemand haar een verkeerd verjaarscadeautje geeft. In het tweede seizoen van de Amerikaanse sitcom Cougar Town leren we de ware aard kennen van Jules Cobb (Courteney Cox, bekend als Monica uit Friends).

Was zij in de eerste seizoen van Cougar Town nog flink bezig met haar imago van pas gescheiden veertiger die opnieuw de liefde moet ontdekken, in deze serie zijn het vooral de kleine pijntjes van het volwassen bestaan die ze onder ogen moet zien. En dat doet ze niet bepaald gracieus.

Want Jules is, net als de vrienden waarmee ze zich omringt, in feite nog altijd een klein kind. Gaat haar 18-jarige zoon Travis (Dan Byrd) voor het eerst naar de universiteit, dan dwingt zij hem zijn laatste dag thuis met haar door te brengen om samen nog eens aan zijn oude teddybeer te ruiken en ‘matching toerings’ aan te schaffen. Wil haar vriendje Grayson (Josh Hopkins) één dag iets voor zichzelf doen, dat vreet ze zich op van de zenuwen, bang dat hij aan het eind van de dag niet meer van haar houdt. En telkens als er iets misgaat, troost ze zich door naar ‘Big Joe’ te grijpen, een enorm glas dat ze vult met rode wijn en leegdrinkt.

Jules speelt de rol van het getergde kindvrouwtje met verve en het zou vreselijk kunnen irriteren, mits niet iedereen in haar omgeving al even kinderlijk is als zij.

Dat is ook de kracht van Cougar Town: de serie maakt een cliché van de verwende Amerikaan die in de buitenwijken zijn tijd verdoet. Want of het nu gaat om de eigenwijze buurvrouw Ellie Torres (Christa Miller) of Bobby Cobb (Brian Van Holt), de werkloze ex van Jules, allemaal gedragen ze zich als een stel losgeslagen idioten en bedenken ze de meest maffe spelletjes om de tijd te doden.

Zo besluit Ellie, die getrouwd is met Andy Torres (Ian Gomez) om oogcontact met haar echtgenoot te mijden zodra hij iets doet wat haar niet zint. Ook introduceert Ellie het gebruik om, als zij de waarheid over iets wil weten, een imaginair pistool tegen de slaap van haar man te houden. Een gebruik dat een hilarische scène oplevert wanneer op een gegeven moment iedereen elkaar onder schot houdt.

Niet alle scènes zijn even sterk, maar het aantal absurdistische grappen is groot genoeg om te blijven kijken. Al is het maar voor de introductie van het spel: Raad twee filmtitels in één zin.

Vraag: Daniel Day Lewis die in een rolstoel een feestje geeft? Antwoord: My Left Footloose.

Rosan Hollak

    • Rosan Hollak