Verhagen rekent op eensgezindheid

Maxime Verhagen tijdens zijn speech in Utrecht. Beeld NOS

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) gaat er van uit dat de CDA-fractie het volgende week unaniem eens wordt over wat er moet gebeuren met de Angolese asielzoeker Mauro. Dat zei Verhagen op het CDA-congres in Utrecht.

Volgens Verhagen zijn de keuzes soms moeilijk en emotioneel, maar zal het CDA er “samen altijd uitkomen”. Verhagen:

“Het mooie van onze partij is dat we er samen proberen uit te komen. Dat hebben we vandaag ook weer gedaan en ik ga er van uit dat de voltallige CDA-fractie dat volgende week ook weer eensgezind doet.”

Verhagen zei dat er spanning kan zijn tussen een goed besluit en de belangen van een individu. Verhagen:

“Zelden is die spanning zo groot als wanneer je tegen jongen van 18 die zijn halve leven in Nederland heeft gewoond, moet zeggen: je mag blijven of je moet terug.”

Resolutie pleit voor ‘humaan beleid’

Het CDA-congres nam zaterdag met grote meerderheid een resolutie aan waarin een humaan beleid voor minderjarige asielzoekers wordt bepleit. Volgens een deel van de aanwezige leden betekent dit dat Mauro in Nederland mag blijven. Onder hen zijn de ‘dissidente’ Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan.

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma stelde dat de uitspraak van het congres betekent dat er in de toekomst een beter beleid moet komen voor jonge asielzoekers. Mauro kan mogelijk in Nederland blijven met een studievisum, maar zeker is dat niet.

De CDA-fractie bespreekt de kwestie dinsdag. Dan staan er ook stemmingen in de Tweede Kamer op het programma. GroenLinks wil echter eerst een nieuw debat over Mauro, naar aanleiding van het CDA-congres, meldde Kamerlid Tofik Dibi vandaag op Twitter.

Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi Ik zal dinsdag heropening van het debat over #Mauro aanvragen n.a.v. aangenomen resolutie op het CDA-congres
    • Lex Boon