Uitgelicht zondag

Nederland- Groningen - 29-06-2009 Izaline Calister, jazz zangeres. Foto: Sake Elzinga

Film

The Great Race (Blake Edwards, 1965, VS). Bekende kluchtige komedie over autorace van New York naar Parijs heeft veel production value en sterren, onder wie Tony Curtis, Jack Lemmon (als de slechterik), Peter Falk en Natalie Wood.Eén, 14.05-16.35u.

La femme du cosmonaute (Jacques Monnet, 1998, SP/F). Komedie. Wanneer haar echtgenoot voor acht maanden naar de ruimte vertrekt, denkt Anna (Victoria Abril) eindelijk van het leven te kunnen gaan genieten. Maar helaas: via een reuzenbeeldscherm is hij aanweziger dan ooit. TV5, 21.00-22.45u.

Miss Potter (Chris Noonan, 2006, GB/VS). Biografische film over Beatrix Potter, de kinderboekenschrijfster uit het Victoriaanse tijdperk: een originele, fantasievolle en zelfstandige vrouw. Met Renée Zellweger, Ewan McGregor, Emily Watson. BBC 2, 17.30-19.00u.

The Good Shepherd (Robert De Niro, 2006, VS). Drama over de geschiedenis van de CIA, vanaf de oprichting (juli 1947) via het begin van de Koude Oorlog tot aan de mislukte invasie in de Cubaanse Varkensbaai (april 1961). Met Matt Damon, Michael Gambon, Angelina Jolie en Joe Pesci als een uit Cuba gevluchte maffiabaas. RTL7, 20.00-23.15u.

Welcome (Philippe Lioret, 2009, F). Grote verrassingshit in Frankrijk schetst niet alleen een schrijnend beeld van het lot van illegalen, maar houdt daarnaast de Fransen een weinig flatterende spiegel voor. Dat Welcome niet blijft steken in moralisme heeft alles te maken met de rake karakterisering van de hoofdpersoon. Zwemleraar Simon (Vincent Lindon), een doorsnee Fransman, raakt tegen zijn wil betrokken bij Bilal, een 17-jarige Iraakse Koerd die bij hem zwemles komt nemen. Canvas, 21.40-23.25u.

Informatief

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Eerste uitzending van De Vries’ laatste seizoen. Vanavond zijn undercoveroperatie tegen wapenhandelaar Koen B., bij wie een aantal verboden wapens werd besteld. De bijklussende bankmedewerker leverde kennelijk mitrailleurs, volautomatische pistolen, riotguns en geluiddempers plus munitie. Hij werd op 11 oktober gearresteerd. SBS6, 21.30-22.55u.

Albert Schweitzer - Anatomie eines Heiligen. Portret van de filosoof, arts en musicus die in 1953 de Nobelprijs voor de Vrede ontving voor zijn strijd tegen armoede en ziekte onder de bevolking van Afrika maar ook, al dan niet terecht, bekritiseerd werd vanwege zijn latente racisme. Wie was deze man werkelijk? Arte, 22.05-23.35u.

Amusement

TV Show. Ivo Niehe praat met Joop van den Ende en John de Mol over hun drijfveren en successen. Ze vertellen hoe ze beiden bijna failliet waren, over de beslissing om samen te werken en de ondergang van TV 10 en Sport 7. Met bijdragen van o.a. Christina Aguilera en André van Duin. Ned.1, 21.20-22.10u.

Soul & jazz: Ruben Hein. Opnamen van zanger/pianist Ruben Hein en zijn groep op het afgelopen North Sea Jazz Festival.Ned.2, 00.15-00.40u.

Radio

Holland Doc Radio. Onder meer een documentaire van Jan Maarten Deurvorst over het plan van Thijs Zonneveld om ergens in Nederland een tweeduizend meter hoge (holle) berg te bouwen. Ondanks de enorme kosten en de onbekende risico’s voor bodem en klimaat zijn er projectgroepen gevormd en zijn ingenieursbureaus al aan het rekenen.Radio 1, 21.04-22.04u.