Zelfmoordaanslag op NAVO-konvooi in Kabul - vier doden

In Afghanistan vonden vanochtend twee zelfmoordaanslagen plaats. Een op een NAVO-konvooi in hoofdstad Kabul en op een overheidsgebouw in de stad Asa Abad in de provincie Kunar.

Bij de aanslag in Kabul vielen zeker vier doden, meldt persbureau AP op basis van ooggetuigen. Het zou gaan om drie burgers en een politieagent. Twee NAVO-helikopters zouden gewonden hebben afgevoerd, na wat omstanders beschrijven als “een zeer zware explosie”.

In Asadabad, bij de Pakistaanse grens, blies een vrouw zich op toen zij een overheidsgebouw probeerde aan te vallen, meldt persbureau Reuters. Bewakers openden het vuur op de verdacht uitziende vrouw waarna zij haar explosieven tot ontploffing bracht. Hierbij vielen, naast de zelfmoordenaar, twee gewonden, aldus persbureau AFP. In de noordoostelijke provincie Kunar vinden regelmatig aanvallen plaats van militanten.


Grotere kaart weergeven

Het geweld in Afghanistan laaide dit jaar hevig op. Volgens de Verenigde Naties is het aantal aanslagen het hoogst sinds het begin van de oorlog tien jaar geleden, ondanks de aanwezigheid van 130 duizend buitenlandse militairen. Mogelijk heeft de nieuwe golf van geweld te maken met de aangekondigde overdracht van de NAVO van alle veiligheidstaken aan de Afghaanse autoriteiten in 2014.