thuiskoknieuws

Worstjes

Aardappelpuree met worstjes is echt comfortfood, maar hoe kom je aan goede worstjes, niet gemaakt van gevangenisvarkens en daarna gekruid met een eng potje slagerskruiden? Daarvoor bestaan verschillende mogelijkheden. De ene is: je zoekt een goede slager. De andere is: je maakt die worst zelf. Voor wie daar lol in heeft is er weinig meer comforting dan gezellig een middagje worst maken, en vreselijk moeilijk is het ook niet. Je hebt alleen een paar spullen nodig, zoals een gehaktmolen en een worststopper (of worstopzettuitjes op je gehaktmolen) en varkens- of schapendarmen.

Lees er alles over in het nieuwe boek Over worst! van Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder, of in het oudere maar zeker niet te versmaden Worst, paté en andere charcuterie uit de Franse keuken van Jane Grigson of in Sus Domesticus, het varken op tafel van Ko Sliggers, Andrea Stultiens en Diny Schouten.

Improviseren

Wie kooklust krijgt op een regenachtige dag, heeft niet per se zin om zich in die regen te storten voor boodschappen. Zo iemand is geneigd om te kijken wat er te doen valt met wat er in huis is.

Vroeger moest je zeggen: daar kan geen kookboek je bij helpen, maar tegenwoordig zijn er wel boeken die je daarbij kunnen helpen, boeken die van ingrediënten uitgaan. Daar bestaan er verschillende van (bijvoorbeeld: Smaakvrienden van Angélique Schmeink, Skye Gingell: Mijn favoriete ingrediënten). Maar één van de geestigste, zo goed geschreven dat je al spoedig helemaal niet kookt maar leest, wat ook erg troostrijk kan zijn, is De smaakbijbel. Combinaties, inspiratie en recepten van Niki Segnit.

Ze behandelt ongelooflijk veel ingrediënten van allerlei aard en hun combinatiemogelijkheden. Ook keurt ze soms combinaties af, zoals het om onduidelijke redenen populaire stelletje aardbeien met chocola.

Chocolade

En nu we het toch over chocola hebben, een ingrediënt dat bij geen enkele troostrijk bedoelde maaltijd mag ontbreken, Segnit is erg verrukt van de combinatie kardemom en chocola. Probeer het eens in de chocoladetaart. Ook wijst ze op de mogelijkheid van chocolade en tomaat, dat wil zeggen; een beetje chocola toevoegen aan een tomatensaus of ketchup of aan een chili con of sin carne. Een recept voor dat laatste, met chocola, staat in Comfort Food van Janneke Vreugdenhil.

Voedselverspilling

Zoals we allemaal weten, wordt er heel veel eten verspild. Of je nu voor de troost eet en kookt of niet. Het Beter Eten Congres 2011 dat in de Brabanthallen in Den Bosch gehouden wordt, heeft voedselverspilling als thema. Het congres richt zich vooral op producenten, voedselverwerkers en retailers. Er zullen ook praktische workshops gegeven worden.

Voor nadere informatie: betereten.nl