Syrische tanks bestoken gedeserteerde soldaten in Homs

Caption: A tank is seen at an army checkpoint at a square in Hula near Homs October 10, 2011. At least 31 people were killed across Syria in the latest wave of violence, notably clashes between gunmen believed to be army deserters and troops loyal to President Bashar al-Assad, a Syrian activist group said on Monday. Picture taken October 10, 2011. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Caption: A tank is seen at an army checkpoint at a square in Hula near Homs October 10, 2011. At least 31 people were killed across Syria in the latest wave of violence, notably clashes between gunmen believed to be army deserters and troops loyal to President Bashar al-Assad, a Syrian activist group said on Monday. Picture taken October 10, 2011. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Een tank bij een checkpoint in de Syrische stad Homs op 10 oktober. Foto Reuters

Tanks voerden vanochtend de zwaarste aanvallen uit op de Syrische stad Homs sinds de intensivering van de militaire acties twee weken geleden tegen de opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Volgens ooggetuigen is de aanval gericht op gedeserteerde soldaten die zich ophouden in de wijk Bab Amro, meldt persbureau Reuters. Gisteren voegden zij zich bij honderden anderen in de stad. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vielen bij de aanval vanochtend zeker een dode en vijf gewonden. Het leger zou afweergeschut en zware mitrailleurs inzetten.

Vermoedelijk beelden van tanks die Homs binnenrijden
http://youtu.be/WYyao37uOYE

Volgens de Syrische mensenrechtenorganisatie Sawasiah zijn de afgelopen tien dagen zeker driehonderd mensen omgekomen in Homs en zijn sinds maart dertigduizend mensen opgepakt.

Gisteren kwamen zeker veertig mensen om het leven in Hama en Homs toen veiligheidsdiensten het vuur openden op demonstranten. De betogingen tegen Assad zijn de afgelopen dagen toegenomen na de dood van de Libische leider Moammar Gaddafi. De demonstranten riepen op tot actie van de NAVO om Assad uit het zadel te helpen. Volgens Midden-Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad zal het echter niet snel komen tot actie van de NAVO. Roelants:

“Een no-flyzone heeft op dit moment geen zin, omdat Syrië nog niet wordt aangevallen door vliegtuigen. Binnen de verschillende Syrische oppositiecoalities heerst bovendien geen eenstemmigheid over een verzoek tot verdergaande Westerse interventie naast de huidige sancties. Er zitten natuurlijk veel problemen aan. Als je militair zou ingrijpen dan maak je meer burgerdoden. Daarnaast zit de Westerse wereld niet te wachten op een nieuwe interventie. Er is veel verdeeldheid binnen de Syrische oppositie over van alles en nog wat, waaronder die no-flyzone. Er zijn verschillende oppositiecoalities actief, waaronder de Syrische Nationale Raad, maar veel oppositieleden herkennen zich niet in deze club, omdat zij niet iedereen vertegenwoordigen. De verdeeldheid weerspiegelt de religieuze, etnische en ideologische verscheidenheid in Syrië.”

In Syrië zouden sinds het begin van de opstand in maart al zeker drieduizend mensen gedood zijn, zo blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties.

Berichtgeving vanuit Syrië is vaak moeilijk te controleren, omdat buitenlandse nieuwsbronnen niet of nauwelijks worden toegelaten.