Sportweekend: zeilrace om de wereld, PSV naar Twente en Derby d’Italia

De teams van Groupama, Puma en Camper tijdens de kwalificatie in Alicante. Foto AP / Paul Todd

Zes boten liggen klaar om vandaag te beginnen aan de Volvo Ocean Race. En er zit geen Nederlandse bij. De winst van ABN Amro I in de turbulente editie van 2005-2006, waarbij Hans Horrevoets overleed, lijkt al lang geleden.

Zes zeilboten is niet veel voor een prestigieuze race als deze. Ooit begonnen als de Whitbread Around The World Race, is de Volvo-rally onderhevig aan de crisis. In 25 jaar deden niet meer zo weinig teams mee en de helft van het sextet wordt gefinancierd met oliedollars en nieuw geld uit China. Het Hollandse ABN, dat zich de laatste keer al liet vervangen door Delta Lloyd, doet niet meer mee.

De tocht begint vandaag in Alicante en het is niet aan te raden om op te blijven voor de finish. Die staat na een reis om de wereld gepland voor 7 juli 2012 in Ierland.

Topper tussen Twente en PSV
Koploper AZ kan dit weekend heel fijne zaken doen. Van de topclubs hebben de Alkmaarders op papier de makkelijkste pot: Heracles uit. Naaste concurrenten Twente en PSV bestrijden elkaar in Enschede. Spelen ze gelijk, kan AZ zes punten los komen. Verliest een van die twee? Dan wordt in elk geval PSV óf Twente met zeven punten achterstand voorlopig geëlimineerd in de titelstrijd.

PSV weet al zes jaar niet meer te winnen in Enschede, terwijl Twente-coach Co Adriaanse al elf jaar wacht op een zege tegen de Eindhovenaren. Hoe dan ook, vorig jaar een fantastische goal tijdens dit treffen:

Ondertussen onderneemt Ajax een van de minst aantrekkelijke reizen van het seizoen, namelijk die naar Kerkrade. AZ kan dit alles rustig afwachten want het speelt als enige van de genoemde hoofdrolspelers pas morgen.

Derby d’Italia
De zaterdag belooft sowieso een heerlijk voetbaldagje te worden. Op het program der voetbalvreugd staan ook Everton-Manchester United, Chelsea-Arsenal, AS Roma-Milan en Inter-Juventus.

Die laatste - de Derby d’Italia - geeft kleur aan de doelpuntarme, verouderde Serie A. Wat kan Wesley Sneijder namens de ploeterende Nerazzuri tegen de gerenoveerde Oude Dame? De meeste goals ooit in deze derby vielen in 1961:

http://youtu.be/Ktpbrf7EIoQ

En verder nog:
Korfbal. Het wereldkampioenschap is dit weekend begonnen in het Chinese Shaoxing. Er doen zestien landen mee, de finale is volgende week zaterdag en die wint Nederland. In de voorgaande acht WK’s won Oranje slechts één keer niet de finale, en dat was in 1991 tegen België.

En Formule 1. Voor het eerst rijden de bolides van ‘s werelds snelste circus in India. Nabij New Delhi gaan de lichten morgenvroeg om 09.30 uur Nederlandse tijd op groen. Tot nu toe verstoorden diverse zwerfhonden op de baan al een aantal keer de trainingen en viel de stroom op het zeer stoffige Buddh Circuit al enkele malen uit. Voor de racesport is het te hopen dat, na de dood van Dan Wheldon en Marco Simoncelli, dit weekend veilig verloopt.