Rel in Keulen over moskee in aanbouw

De bouw van een grote en omstreden moskee in de West-Duitse stad Keulen zorgt voor babylonische twisten. Deze week heeft de opdrachtgever, een Turkse religieuze organisatie, de Duitse architect op staande voet ontslagen. De bouwkosten zouden door hem twee keer hoger uitvallen dan voorzien.

De centrale moskee van Keulen wordt gebouwd in de multiculturele wijk Ehrenfeld. Jarenlange conflicten zijn eraan vooraf gegaan: over de bouw zelf in het rooms-katholieke Keulen, over het in de ogen van veel mensen gewaagde ontwerp, en over de vraag of de minaret hoger mag zijn dan de torens van de Dom.

Tegen de moskee zijn felle protesten gevoerd. De rechts-populistische politieke partij Bürgerbewegung Pro Köln, die later over heel Duitsland is uitgewaaierd, heeft er haar ontstaan aan te danken. De Duits-Joodse schrijver Ralph Giordano polemiseerde ertegen met als argument dat de moskee „in het licht van de mislukte integratie een verkeerd beeld geeft van de werkelijke verhoudingen tussen een minderheid van moslims en een Duitse meerderheid”.

De ruwbouw van de moskee is inmiddels opgetrokken. Het gebouw, dat hoog boven Keulen-Ehrenfeld uittorent, moet komend voorjaar geopend worden. En juist nu is een knallende ruzie ontstaan tussen opdrachtgever Diyanet Isleri Türk Islam Birligi (DITIB), die in opdracht van Ankara de Turks-religieuze belangen in Duitsland vertegenwoordigt, en sterarchitect Paul Böhm, die op staande voet is ontslagen.

Het conflict gaat over de vraag of de buitenkant van het gebouw grijs of wit moet worden en bovendien wordt Böhm verantwoordelijk gehouden voor een verdubbeling van de kosten van 17 miljoen naar 34 miljoen euro.

Volgens Böhm is sprake van een lastcampagne. DITIB stelt: „Als kunstenaar blinkt de heer Böhm uit; als bouwmeester heeft hij helaas gefaald.”