Probaat middel tegen de grillige markten

De beurzen sprongen omhoog toen de Europese leiders woensdag eindelijk ‘iets van daadkracht’ toonden, zoals deze krant het zuinigjes formuleerde. Maar ze kunnen zo weer inzakken als die daadkracht niet voldoende blijkt – dat hebben we de afgelopen maanden wel geleerd. Hoe moeten beleggers zich hiertegen wapenen? Alex zoekt het in computergestuurd beleggen, zo bleek vorige week. De volksbeleggingsbank stapt uit de markten wanneer die naar beneden gaan, en er weer in zodra de lijn omhoog beweegt. Alex beperkt zich tot Europese aandelen en Nederlandse staatsobligaties.

„Dat is geen beleggen”, vindt Sander van Eijkern. „Dat is gokken.” In zijn verleden bij Robeco kocht hij Transtrend, aanbieder van beleggingsfondsen in futures, contracten voor de toekomstige levering van een product tegen een tevoren afgesproken prijs. „Tegenwoordig denkt iedereen bij futures meteen aan financiële derivaten die de crisis hebben veroorzaakt.” Maar dat is niet terecht. „Transtrend kwam voort uit Nidera, een handelshuis in landbouwproducten. De meeste futures hebben een een-op-een relatie met de reële economie.” Boeren gebruiken futures om zeker te zijn van een goede prijs voor hun oogst, vliegmaatschappijen dekken zich ermee in tegen dure kerosine. „Het is een zeer liquide, wereldwijde en eeuwenoude markt waarin honderden miljarden omgaan.”

De contracten zelf zijn veel te riskant voor particuliere beleggers. Voor hen zijn er managed futures, beleggingsfondsen die spreiden over futures op aandelen, rentes, valuta’s en grondstoffen. Van Eijkern verliet Robeco en begon samen met anderen sCOREvalue, een jonge Nederlandse vermogensbeheerder met kantoren in Amsterdam en Genève. Het sCOREvalue MacroTrend Fund belegt in een breed scala aan managed futures met een goede track record. „Aan futures kun je altijd geld verdienen, of de prijzen nu stijgen of dalen. Dat maakt managed futures ongevoelig voor het doemdenken van de markt. Toen de internetzeepbel klapte, in 2001-2002, kromp de MSCI World Index met 42 procent. Managed futures groeiden met 18 procent.” Tijdens de crash van 2008 stegen managed futures met 20 procent, tegen 35 procent waardeverlies voor aandelen.

Managed futures presteren het best wanneer de markten langdurig naar boven of naar beneden bewegen en verliezen geld wanneer de koersen stagneren of een plotselinge swing maken. „Maar op de lange termijn gedragen ze zich als venture capital: een paar grote klappers maken een serie kleine verliezen meer dan goed”. Met ‘lange termijn’ bedoelt Van Eijkern: „Tien jaar plus: dát is de horizon die een echte belegger moet aanhouden”. Eigenlijk zou iedere beleggingsportefeuille voor 10 tot 20 procent uit managed futures moeten bestaan. „Dat leidt tot een veel betere balans tussen risico en rendement.”

Joost Ramaer

    • Joost Ramaer