Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Politievakbond luidt noodklok over onderbezetting meldkamers

De meldkamers van de politie zijn vaak onderbezet. Vooral in het weekeinde en in de avond is er een tekort aan personeel. Politievakbond ACP maakt zich ernstige zorgen en wil dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ingrijpt.

Agenten van het korps in Utrecht hadden geklaagd over de onderbezetting in de meldkamer. Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp is dat echter niet de enige plaats waar een tekort is. “Dit speelt op veel meer plaatsen in heel Nederland”, zegt hij tegen persbureau Novum.

De oorzaak ligt voornamelijk bij het samenvoegen van de meldkamers. Doordat nog niet duidelijk is hoeveel er overblijven en waar ze komen, is er veel onzekerheid en kan er moeilijk nieuw personeel worden gevonden.
Van de Kamp wil dat Opstelten snel een besluit neemt over de inrichting van het meldkamersysteem. “We moeten weten waar dit heen gaat.”