Pensioen met acht honden en pape gaai

Fotograaf Kadir van Lohuizen (1963) reist in veertig weken van het zuiden van Vuurland, over de Pan-American Highway, naar Alaska. Hij bezoekt de vele migranten die langs de route leven en werken. Deel 11 van een tweewekelijkse rubriek.

Kathy Aley (64) Kadir van Lohuizen / NOOR

In oktober 2000 ging Kathy Allen (63) op vakantie in Nicaragua. Ze logeerde in San Juan del Sur, aan de Stille Oceaan. Ze vond het fantastisch, de mensen waren aardig en het was lekker weer. „Ik zat op het strand, de zon ging onder en ik dacht, weet je wat: ik ga hier wonen”, vertelt ze.

„Terug thuis dacht iedereen dat ik een zonnesteek had opgelopen toen ik vertelde dat ik naar Nicaragua ging emigreren; mijn dochters begonnen te huilen.” Maar de gescheiden aerobicslerares was vastbesloten en nog geen half jaar later was ze weg. Ze had genoeg van het leven van hebberigheid en zelfzucht in Amerika. „Ik heb warmte nodig en een langzaam leven. Daar word ik blij en hopelijk ook oud van.”

Kathy is niet de eerste Amerikaan die is neergestreken in Nicaragua. Inmiddels zijn er honderden, meest ouderen. Kathy zag de projectontwikkelaars komen en de prijzen stijgen. Maar in 2008, het begin van de crisis, zag ze de ontwikkelaars met alle plezier weer vertrekken.

Maar het aantal Amerikanen stijgt nog altijd gestaag. In een recent onderzoek werd Nicaragua uitgeroepen tot een van de beste landen ter wereld om met pensioen te gaan: goedkoop, mooi weer, veilig en vriendelijk.

Nu woont Kathy alweer tien jaar in Nicaragua. ’s Ochtends jogt ze met haar acht honden en papegaai over het strand. „Ik heb nog nooit een dag gemist.”

Reis mee via de app voor de iPad of via www.viapanam.org

    • Kadir van Lohuizen