Over Duitse hasj-opa's

Duitsers leren het nooit

De heer Bernhard Groth bewijst overduidelijk dat langdurig cannabisgebruik zeer slecht kan zijn voor iemands hersenen. Zijn stuk in Opinie & Debat van 22 oktober mag dan in belangrijke mate satirisch bedoeld zijn, op een aantal plaatsen slaat hij de plank toch geweldig mis.

Ik ben geboren in 1934 en heb als kind van ’42 tot ’45 in Amsterdam gewoond nadat de Duitsers mijn halve dorp afbraken voor het bouwen van de Westwall. Ik heb daar met mijn eigen kinderogen de jodenvervolgingen gezien en heb de Grüne Polizei vluchtende onderduikers van de fiets zien schieten. Ik ben in de jaren zeventig in West- en in Oost-Berlijn geweest, maar dat was niet te vergelijken met Amsterdam in oorlogstijd. Om dan in mijn zeer gewaardeerde NRC te lezen dat ik mij „nauwelijks onderscheid van het gespuis dat Adolf Hitler een fijne vent noemt” alleen om het feit dat ik als sociaal-liberaal in hart en nieren inperking van cannabisverkoop alleen al voor de volksgezondheid een goede zaak vind, gaat toch alle perken te buiten.

Ik heb helaas vaker ervaren dat Duitsers geen maat weten te houden als zij in hun ogen ‘misstanden’ tegenkomen in ons land of ons omringende landen en dan snel klaarstaan met Hitlertijdvergelijkingen. Ik denk altijd maar: ze leren het nooit. En het blijkt al: cannabisgebruik helpt daar zeker niet bij.

Frans Diemel

Maarn

Inderdaad, er is iets mis

Bernhard Groth vraagt zich af af wat er met de Nederlanders mis is dat er geen behoorlijk drugbeleid is. Inderdaad, Nederland zou de drugscriminaliteit en de overlast van drugs doelmatig en effectief kunnen aanpakken door goede wetgeving en controle. Productie en verkoop kan Nederland goed regelen en misbruik kan het kabinet net zo goed regelen als het gebruik van alcohol en tabak. Door goede legalisering en een goed controleapparaat op onder meer samenstelling, leeftijd van kopers en kwaliteit, is er nauwelijks drugscriminaliteit, overlast en straathandel. Ons land kan er behoorlijk aan verdienen – de VOC-mentaliteit – maar dit kabinet doet het niet.

Helaas kan ik Bernhard Groth niet uitleggen waarom Nederland de kansen en de verdiensten laat liggen. Ik weet niet wat er mis is met ons.

Jhr. ir. J.A. Stoop

Voorburg