Operastemmenstrijd

NTR Podium: Diva’sNed. 2, 13.00 - 14.00 uur

Tv-talentenjachten zitten vol gezwollen emoties en dik aangezette concurrentiestrijd. Terwijl de realiteit al hard genoeg is, zoals blijkt uit de documentaire Diva’s van Jaap van Eyck. Hij volgt een aantal jonge vrouwen die auditie doen voor de Dutch National Opera Academy, hardwerkende zangers in een glamourloze omgeving. Een opluchting: de kandidaten kunnen écht goed zingen.

De Academy, een tweejarige masteropleiding van de conservatoria Amsterdam en Den Haag, heeft zes plaatsen. Zeventig zangers doen auditie. Eén van hen is de Amerikaanse sopraan Maya Krivchenia. Ze zit al vier jaar in de talentklas van het Petersburgse Mariinksy Theater, maar mag daar als buitenlander geen rol aannemen.

In voorbereiding op haar Nederlandse auditie krijgt ze les van een tanig Russisch vrouwtje. „Maya, maak je rustig!”, beveelt ze als haar leerlinge in tranen uitbarst. „Als je zenuwachtig bent voor de auditie, moet je maar een ander beroep kiezen. Je bent mooi en geweldig, de rest kan je niets schelen!” Waarop ze haar troostend een snoepje in de mond legt.

De auditie verloopt ongunstig. Maya verandert opeens van repertoire en begint met Tsjaikovski. De jury: „Ze zingt mooi gevoelig maar de gekozen muziek is te zwaar. Ze is al bijna dertig en zou beter moeten weten.” Het slechte nieuws krijgt ze per telefoon, de camera registreert haar teleurstelling maar neemt vervolgens gepast afstand.

Zo geeft de documentaire een integer beeld van de weg naar de top, met ongedwongen en inzichtelijke gesprekken. Ook voor de afvallers is er hoop: Maya mag in Sint Petersburg alsnog een rolletje zingen.

Floris Don

    • Floris Don