Dertien Amerikaanse militairen gedood bij zelfmoordaanslag Kabul

Amerikaanse troepen zijn bezig met het verwijderen van een uitgebrande bus in Kabul. Foto Reuters / Mohammad Ismail

Bij de zelfmoordaanslag vanochtend op een NAVO-konvooi in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn naast de vier burgers ook dertien militairen gedood. Dat heeft het bondgenootschap bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

Een woordvoerder van de NAVO wil nog geen verdere details geven, maar het Pentagon heeft inmiddels bevestigd dat de omgekomen militairen Amerikanen zijn. Helikopterongelukken uitgezonderd, is de aanslag het dodelijkste incident voor NAVO-militairen sinds het begin van de oorlog in 2001.

Talibaan hebben aanslag opgeëist

Een bomauto ontplofte vlakbij de ruïnes van het Darulamanpaleis, aan de zuidwestelijke rand van de Afghaanse hoofdstad. De explosie zette tal van voertuigen in lichterlaaie. Twee NAVO-helikopters evacueerden de gewonden van de plek des onheils.

De Talibaan hebben in een sms-bericht aan de media de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Ook aanslag in Asadabad

In Asadabad, bij de Pakistaanse grens, blies een vrouw zich vanochtend op toen zij een overheidsgebouw probeerde aan te vallen, meldt persbureau Reuters. Bewakers openden het vuur op de verdacht uitziende vrouw waarna zij haar explosieven tot ontploffing bracht. Hierbij vielen, naast de zelfmoordenaar, twee gewonden, aldus persbureau AFP. In de noordoostelijke provincie Kunar vinden regelmatig aanvallen plaats van militanten.