NVJ vreest kaalslag regio

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft een brandbrief gestuurd aan de Provinciale Staten van Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland. De vakorganisatie voor journalisten is verontrust over de voorgestelde bezuinigingen bij vier regionale omroepen: Omroep Brabant, RTV Noord-Holland, RTV West en RTV Rijnmond. Volgens Marc Visch, secretaris van de NVJ, zijn provincies wettelijk verplicht om hun omroepen te financieren.

Afgelopen donderdag stemde de provincie Zuid-Holland in met de bezuinigingen waardoor onder meer RTV Rijnmond 1,5 miljoen minder ontvangt. De omroep ontving tot nu toe jaarlijks 9,4 miljoen van de provincie. Volgens gedeputeerde Han Weber (D66) zou „een fusie van de omroep met RTV West beter zijn voor de kwaliteit van de nieuwsvoorziening”. Beide omroepen hekelen het besluit en stappen naar de rechter. Omroep Brabant deed dat al eerder. Deze zaak dient op 3 november in Den Bosch.