Minstens twee doden bij zelfmoordaanslag Turkije

Caption: Turkish soldiers patrol on a road near the village of Uludere in the southeastern province of Sirnak, 15 km away from the Turkish-Iraqi border, on October 23, 2011. Turkish military strikes have killed 49 Kurdish rebels in two days during a major offensive in the country's mainly Kurdish south, the army announced on October 22. The PKK listed as a terrorist organisation by Turkey and much of the international community took up arms for Kurdish independence in southeastern Turkey in 1984, sparking a conflict that has claimed some 45,000 lives. AFP PHOTO / MUSTAFA OZER Turkse soldaten op patrouille in de zuidoostelijke provincie Sirnak bij de grens met Irak, eerder deze maand. Foto AFP / Mustafa Ozer

Bij een zelfmoordaanslag in de Turkse stad Bingol dicht bij een kantoor van de regerende AK-partij zijn zeker tien gewonden en twee doden gevallen.

Dat maakte het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken zojuist bekend, meldt persbureau Reuters. De stad bevindt zich in een overwegend door Koerden bevolkt gebied. Vermoedelijk werd de aanslag uitgevoerd door een vrouw.

De aanslag komt een dag na de aankondiging dat Turkije een einde maakt aan het offensief tegen Koerdische rebellen in het zuidoosten van het land. Het offensief was een reactie op een reeks aanvallen van de militante Koerdische beweging PKK op politie- en legerposten. Hierbij werden 26 Turkse militairen gedood. Sinds de jaren negentig waren er niet zoveel Turkse militairen omgekomen op één dag.

De laatste tijd voerden Koerdische rebellen de aanvallen op Turkse doelen op. De PKK strijdt voor onafhankelijkheid van het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. Tientallen militairen en zeker zeventien burgers zijn daarbij sinds half juli al om het leven gekomen. Bij vergeldende luchtaanvallen van Turkije zijn al diverse keren doden gevallen.

Op dit moment worstelt Turkije ook met de gevolgen van een zware aardbeving in het oosten van het land. Het dodental als gevolg van de natuurramp liep vandaag op naar 582.

    • Hans Klis