Ministerie: geld ProRail wel besteed

Het geld dat ProRail van het ministerie van Infrastructuur krijgt, wordt wel degelijk besteed waarvoor het is bedoeld. Dat blijkt uit intern onderzoek van het departement, schrijft minister Schultz (Infrastructuur, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor het onderzoek was een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer, waaruit bleek dat de Tweede Kamer onduidelijk en onvolledig wordt geïnformeerd over de besteding van de spoorbudgetten bij ProRail. Zo bleef 1,1 miljard euro – bedoeld voor beheer, onderhoud en aanleg van het spoor – op de plank liggen. De Kamer reageerde geschokt. Gedoogpartner PVV eiste dat de geldkraan zou worden dichtgedraaid. ProRail is volledig eigendom van de staat. Volgens Schultz is ‘slechts’ 364 miljoen euro blijven liggen. De Rekenkamer zou zich hebben verrekend. (Novum)