Michael Higgins wint Ierse presidentsverkiezingen

De nieuwe Ierse president Michael Higgins en zijn vrouw Sabina Coyne. Foto AFP / Peter Muhly

Mensenrechtenactivist en dichter Michael Higgins heeft de Ierse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens verkiezingsfunctionarissen kreeg hij 56,8 procent van de stemmen, meldt persbureau AP.

Higgins nam gisteren al zo’n voorsprong genomen dat de overwinning hem niet meer kon ontgaan. Zijn rivalen erkenden sindsdien een voor een hun verlies. Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk zakenman Sean Gallagher en de voormalige IRA-commandant Martin McGuinness.

De 70-jarige Higgins, parlementslid en oud-minister, is vooral bekend als pleitbezorger van de Ierse cultuur en voorvechter van de mensenrechten. Hij is lid van Labour, de sociaaldemocratische partij die in Ierland deel uitmaakt van de regeringscoalitie.

“Ik ben erg blij dat de uitslag zo duidelijk is. Dat stelt me in staat een president van heel het volk te zijn”, zei Higgins vrijdag. Hij volgt de huidige president Mary McAleese op, die het ambt veertien jaar bekleedde. De president vervult in Ierland een representatieve functie.

    • Lex Boon