Legerbasis Afrikaanse Unie in Mogadishu onder vuur

Caption: FILE - In this Oct. 20, 2011 file photo, African Union peacekeepers are seen in the Deynile district of the capital Mogadishu, Somalia. Intensified fighting in Somalia has underscored that tiny Burundi, one of only two African nations contributing troops to a peacekeeping force in the anarchic nation, is bearing a heavy burden with dozens of its soldiers reportedly killed in recent clashes. (AP Photo/Ali Bashi, File)
Caption: FILE - In this Oct. 20, 2011 file photo, African Union peacekeepers are seen in the Deynile district of the capital Mogadishu, Somalia. Intensified fighting in Somalia has underscored that tiny Burundi, one of only two African nations contributing troops to a peacekeeping force in the anarchic nation, is bearing a heavy burden with dozens of its soldiers reportedly killed in recent clashes. (AP Photo/Ali Bashi, File) Soldaten van de Afrikaanse Unie bij de Somalische hoofdstad Mogadishu op archiefbeeld, 20 oktober 2011. Foto AP / Ali Bashi

Gewapende mannen vielen vandaag een legerbasis aan van de Afrikaanse Unie in de Somalisch hoofdstad Mogadishu. Het vuurgevecht zou nog aan de gang zijn, het is onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Dat maakte een woordvoerder van de Unie bekend, meldt persbureau AP. In Somalië zijn ongeveer negenduizend militairen van de AU gestationeerd om de door de Verenigde Naties ondersteunde regering bij te staan in de strijd tegen de aan Al-Qaeda-gelieerde terreurorganisatie Al Shabaab. Hoewel de AU en de Somalische regering het grootste deel van de hoofdstad in handen hebben, vinden er nog dagelijks aanvallen en aanslagen plaats.

Twee weken geleden vielen Keniaanse troepen Somalië binnen om een offensief te beginnen tegen Al Shabaab. Een reeks ontvoeringen van buitenlanders in Kenia, vermoedelijk door leden van de terreurorganisatie, waren hiervoor de aanleiding. Al Shabaab heeft deze inval aangegrepen om te dreigen met meer aanslagen.

Maandag pleegden leden van de islamistische beweging twee aanvallen in Nairobi, de hoofdstad van Kenia, waarbij zeker een dode viel. Een van de daders werd gisteren veroordeeld tot levenslang.

Toch zal het Keniaanse leger zich niet terugtrekken, liet generaal Julius Karangi vandaag weten. Volgens hem zullen de operaties in het zuiden van Somalië doorgaan totdat de Keniaanse bevolking weer veilig is. Maar, zei Karangi, het leger heeft niet de bedoeling om het gebied permanent te bezetten.