'Laat Cruijff benoemen wie hij wil. Hij is echt niet gek.'

Maarten Fontein hoopt dat Cruijff bij Ajax blijft. „Ik vergelijk hem met Steve Jobs. Toen Apple hem wegstuurde gingen ze bijna failliet.”

08-04-2008, DEN HAAG. MAARTEN FONTEIN. FOTO BAS CZERWINSKI
08-04-2008, DEN HAAG. MAARTEN FONTEIN. FOTO BAS CZERWINSKI

De rol van Maarten Fontein lijkt bij Ajax al jaren uitgespeeld, maar de oud-directeur is in een aantal uitgelekte brieven van een viertal commissarissen aan Johan Cruijff opeens weer onderwerp van gesprek. Zo zou Fontein net als trainer Guus Hiddink, oud-KLM-topman Leo van Wijk, oud-speler Tscheu La Ling en Telegraaf-journalist Jaap de Groot door Cruijff naar voren zijn geschoven als leden van een adviescommissie. „Waar ze het vandaan halen weet ik niet”, stelt Fontein in de bar van het Amsterdamse Hilton Hotel. „Cruijff heeft mijn naam in een dergelijk verband nooit genoemd.”

Vier van de vijf commissarissen zien niets in een nieuwe rol voor Fontein bij Ajax. Hij zou zich ondanks een riante vertrekregeling „niet al te fraai” over de club hebben uitgelaten. Daarnaast trad Fontein in dienst van AZ en zou hij destijds in een sponsorcontract met Aegon gepoogd hebben een bepaling te laten opnemen die „mogelijk voordelig was voor zijn eigen positie en zeer discutabel”. Volgens het AD wordt daarbij gedoeld op een voorgestelde alinea waarin Aegon gerechtigd zou zijn de overeenkomst te verbreken als Fontein zou opstappen bij Ajax. „Dat staat inderdaad zomaar in de krant. De journalist die dat heeft geschreven heeft me niet eens gebeld”, legt Fontein uit. „Het is allemaal zeer laag wat er gebeurt.”

Hoe zit het dan wel precies?

Fontein: „Ik heb de afgelopen jaren mijn mond dicht gehouden. Het heeft ook niet heel veel zin om in de media terug te slaan. Als ik iets zeg, houd ik me graag bij de feiten. Ik ben bij Ajax met een vertrekregeling weggegaan en een paar maanden later ben ik bij AZ gaan werken. Dat klopt. Maar ik heb me nooit negatief over Ajax uitgelaten. En het was Aegon zelf dat een bepaling in het contract wilde. Ze wilden een jarenlange verbintenis met Ajax aangaan, maar de vele wisselingen in de leiding vonden ze een risico. En wat er nu allemaal binnen de club gebeurt vinden ze ook heel vervelend.”

Kan Aegon af van de sponsorovereenkomst met Ajax?

„Wat daarover uiteindelijk precies in het contract staat weet ik niet. Maar het is volgens mij wel zo dat er geëvalueerd kan worden als één van de partijen zich niet aan de afspraken houdt.”

In de uitgelekte brieven van de commissarissen wordt u neergezet als iemand die niets meer te betekenen heeft voor Ajax. Doet dat pijn?

„Ik vind dat wel beschadigend. Het is helemaal niet leuk. En bovendien onterecht. Ik ben de afgelopen tijd door tal van mensen binnen Ajax om advies gevraagd en ik word nog altijd gecomplimenteerd voor deals die ik met Aegon en Adidas heb gesloten.”

U bent afgelopen zondag in de Arena gesignaleerd met een aantal commissarissen. Wat heeft u met hen besproken?

„Ik heb inderdaad een gesprek gehad, maar over de inhoud daarvan wil ik liever geen mededelingen doen.”

Ajax heeft alweer afscheid genomen van uw opvolger Rik van den Boog. En in een zoektocht naar een nieuwe directeur staat Johan Cruijff lijnrecht tegenover de andere vier commissarissen van Ajax. Komt dit nog goed?

„Als ik terugkijk naar mijn eigen vertrek kijk denk ik wel eens: l’histoire se répète. Er is een commissie van wijze mannen ingesteld die de boel moet lijmen. Het lijkt me een moeilijke zaak. Laten we het beste er maar van hopen.”

Vier van de vijf commissarissen zien Ajax als een beursgenoteerd bedrijf. Cruijff beschouwt Ajax daarentegen als een voetbalclub. Zit daar de crux?

„Ik kan me voorstellen dat je bij de samenstelling van een raad van commissarissen eerst een profiel maakt van de functies. Daar zoek je mensen bij. En daarna ga je kijken of die bij elkaar passen. Zeker met iemand als Cruijff erbij is dat laatste heel belangrijk. Het is duidelijk dat er nu fricties zijn. En die moeten worden opgelost. Misschien komt de raad van commissarissen er wel sterker uit.”

Is Cruijff geschikt als commissaris?

„Als je hem in de raad opneemt, dan moet je accepteren dat hij anders werkt dan anderen. Cruijff moet je niet in een strak keurslijf zetten. Maar hij heeft in het verleden bij Barcelona bewezen dat hij heel goed mensen op de juiste plekken neer kan zetten. Hij wil overal de beste mensen neerzetten.”

U hoort tot ‘het kamp-Cruijff’. Betekent dat dat u hem altijd onvoorwaardelijk steunt?

„Cruijff is een vriend van mij. En wij hebben ook onderling onze discussies. Dat gaat allemaal op een heel normale manier. Cruijff heeft alleen wel een enorm hoog intelligentiegehalte. Ik vergelijk hem met Steve Jobs. Toen Apple hem wegstuurde gingen ze bijna failliet. Ze haalden hem terug en kijk waar het bedrijf nu staat. Cruijff is op zijn manier een genie. Die moet je bij Ajax als het om voetbalzaken gaat helemaal carte blanche geven.”

Dat betekent dat Cruijff moet kunnen aanstellen wie hij wil? Ling als directeur bijvoorbeeld?

„Ja, laat hem benoemen wie hij wil. Cruijff is echt niet gek hoor. Als iemand niet functioneert dan zal hij heus weer afscheid van hem nemen.”

Het heeft veel weg van een machtsspel. Vreest u niet dat Cruijff vertrekt?

„Nee, dat geloof ik niet. Cruijff gaat nu niet opgeven. Hij heeft iets in gang gezet en dat wil hij afmaken. Cruijff voelt zich verantwoordelijk. Het is ook absoluut zaak dat hij voor de club behouden blijft. Cruijff denkt vaak drie, vier stappen vooruit. Hij kijkt naar het eindplaatje. Het gaat hem slechts om de sportieve toekomst van Ajax.”

Uw werkgever AZ staat ondertussen bovenaan in de eredivisie. Kan Ajax nog wat van jullie leren?

Lachend: „Ja, de rust. Het is natuurlijk heel knap wat ze na het vertrek van Dirk Scheringa presteren. Maar dat heeft alles met een stabiele organisatie te maken. De juiste mensen op de juiste plaats. Ajax is van iedereen. Dus iedereen wil mee regeren. Dat is het verschil.”