Kortkolom cultuur

Edison Jazz

amsterdam. Saxofoniste Tineke Postma heeft een Edison gewonnen in de categorie Jazz Nationaal. Dat maakte de organisatie gisteren bekend. In de categorie Jazz Vocaal gaat de prijs naar het album The Gate van zanger Kurt Elling. Pianist Gerald Clayton krijgt de prijs voor beste internationale jazzartiest. De Portugese zangeres Mariza kreeg een prijs voor haar album Fado Tradicional. De jury bekroonde ook een dvd met ‘legendarische’ opnames uit 1968 van Aretha Franklin in het Concertgebouw, van regisseur Bob Rooyens. De prijzen worden 16 november uitgereikt.

Leeftijdsdiscriminatie

los angeles. Twee Amerikaanse acteursvakbonden eisen dat filmwebsite Internet Movie Database (IMDb) ophoudt hun leeftijden te publiceren. Volgens de Screen Actors Guild (SAG) en de American Federation of Television and Radio Artists (AFTRA), lopen ze daardoor werk mis. Eerder diende een Amerikaanse actrice een schadeclaim van ruim een miljoen dollar in tegen Amazon, eigenaar van IMDb, omdat die haar leeftijd bekend maakte. (BBC)

Charlie Sheen

Los Angeles. Acteur Charlie Sheen, die dit voorjaar vanwege zijn wispelturige gedrag ontslagen werd bij de tv-comedyserie Two and a Half Men, komt volgende zomer terug met een tiendelige nieuwe serie, Anger Management. (Guardian)