Kleren zonder veel ingrepen

Schoenenmerk Fred de la Bretonière verkoopt nu ook kleren. Verrassend flatteuze kleren van leer. Ze zitten nog lekker ook.

Wat

De nieuwe winkel van Fred de la Bretonière. Nee, niet de zoveelste schoenen- en tassenwinkel (daarvan zijn er in Nederland inmiddels negen, en één in Antwerpen ), maar een met een kledingcollectie. In het begin van zijn carrière verkocht De la Bretonière kledingstukken van leer, gemaakt, zoals het persbericht zegt, „zonder al te veel menselijke ingrepen”. Het veertigjarig jubileum van het bedrijf, vorig jaar, was aanleiding dat concept weer uit de kast te halen.

Wat hebben ze

Kledingstukken voor vrouwen die zijn gemaakt zonder al te veel menselijke ingrepen dus. Minimalistische, mouwloze tops (229,95 euro) en jurken (379,95 euro) en rokken met een riem eraan vast en naar buiten gekeerde naden („Fred is van de buitenboel”, grapt een verkoopster ), allemaal gemaakt van dik, ongevoerd leer in zwart, naturel en bruintinten (van 269,95 tot 329,95 euro). Het zijn zware stukken, die verrassend lekker zitten, in elk geval de rokken.

Daarnaast zijn er kleren die De la Bretonière ontwierp in samenwerking met modeontwerper Sjaak Hullekes: een skinny jeans van suède (599,95 euro), een leren bandplooibroek (549,95 euro), motorjacks (van 799,96 euro tot 999,95 euro) en truitjes, vesten, jurkjes en broeken van gekleurde katoenen tricot. Die laatste hebben dan weer leren details, zoals een veter door de taille van een broek, of een smal bandje om een opgerolde mouw. De katoenen stukken zijn een goede aanvulling op het leeraanbod, maar eveneens behoorlijk aan de prijs (van 139,95 tot 199,95 euro).

Hoe ziet het eruit

Klein en sfeervol. Parketvloer, zwarte meubels, zwarte muren met marmereffect. Er is maar één kleedkamer. Dat zou op zaterdagmiddag wel eens een probleem kunnen worden.

Hoe word je geholpen

De verhouding personeel-bezoeker is op deze regenachtige dinsdagmiddag twee op een. Beide dames zijn aardig, informeel, behulpzaam en erg complimenteus. Maar ik moet toegeven: de met katoen gevoerde skinny jeans van suède zit inderdaad „als gegoten”. En de combinatie van een zwarte leren rok met ingebouwde naturelkleurige riem met slangenprint, een groen truitje en de hooggehakte, stevige, naturelkleurige enkellaarsjes die er uit de kelder bij worden gehaald, kan zomaar „zo bedoeld” zijn. Was ik niet op winkeltest geweest, dan had ik het nooit uit het rek gepakt, maar ik pas niet vaak iets dat zo veel voor me doet.

Voor wie

Er bestaat zoiets als een typisch Amsterdamse stijl: vrouwelijk, nonchalant en stoer tegelijk. Vrouwen die daarvan houden maar het nu wel weten met die King-Louiejurk en dat spijkerjack, zouden eens moeten gaan kijken bij Fred de la Bretonière Clothes.

    • Milou van Rossum