Intussen in Den Haag

Deze rubriek beschrijft elke zaterdag de achterkant van het politieke bedrijf.

Een Kamerlid met een jaarverslag, dát is transparant

Voor een dichte deur staan is niet leuk. Dus verlangen journalisten altijd ‘transparantie’, een toverwoord in de Haagse politiek. Maar transparantie kan ook doodslaan. Want wat als een open deur niets anders laat zien dan een hard werkend, serieus bestaan?

Neem Metin Çelik, sinds een jaar Kamerlid voor de PvdA. De in Turkije geboren politieman – breed gezicht, middenscheiding, ringbaardje – heeft uit naam der transparantie gisteren een jaarverslag van zijn verrichtingen op het internet gezet. Hij meldt 122 gesprekken met deskundigen, 88 werkbezoeken, en hij geeft verslagjes van debatten waaraan hij deelnam. Op een kwinkslag of grap is hij niet te betrappen. Op een spannende onthulling evenmin. Maar transparant, dat is het zeker.

Een lobbyist in de wandelgangen van de Tweede Kamer oordeelt hard: „Aan die man is voor jullie journalisten geen eer te behalen.” Çelik zelf is tevreden over het eerste jaar. Toch gaat hij komend jaar iets anders doen. „Contacten met de media versterken.”

Maar vereist dat niet een andere werkwijze? Denk aan: frivole Kamervragen, pakkende oneliners en het anoniem leveren van primeurtjes in donkere parkeerkelders?

Çelik ziet dat niet zitten. „Weet u… het klinkt misschien gek voor een politicus, maar ik ben niet mediageil.” Hoe moet dat dan komend jaar? „Tja, dat weet ik eigenlijk ook nog niet precies.” (PvO)

De PVV stookt, maar wordt ook zelf uit elkaar gespeeld

Ook deze week wist de PVV weer onrust in de regeringscoalitie te zaaien. Het begon met een tweet van Geert Wilders waarin hij zei dat trouwambtenaren niemand mogen weigeren, ook homo’s niet: pijnlijk voor het CDA. Daarna, woensdag, riep Hero Brinkman het kabinet op te stoppen met de voorgenomen fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland: pijnlijk voor de VVD, die de fusie graag wil.

Maar er was ook een andere kant. Het was óók de week waarin de oppositie blij peurde in een barstje in het doorgaans gesloten front van de PVV. Het gebeurde in een achterafzaaltje. De beroemde klokkenluider Fred Spijkers zat op de eerste rij en hoorde hoe PVV’er Marcial Hernandez zich keerde tegen een nieuwe bemiddelingsronde in zijn zaak. Die Spijkers had van de overheid al genoeg geld gekregen, vond Hernandez. Dat krijg je aan Henk en Ingrid niet meer uitgelegd.

Maar hé, dat is gek, meenden Evelien Eijsink (PvdA) en Ineke van Gent (GroenLinks). Had Hero Brinkman niet onlangs die nieuwe bemiddeling bepleit? „Toen ik hem vertelde hoeveel Spijkers al heeft gekregen van de overheid, schrok-ie zich het apezuur”, retourneerde Hernandez. Nonsens, vonden Eijsink en Van Gent. Zo is Hero niet. „Die neemt z’n dossiers altijd eerst goed door voor-ie iets zegt.” Het kan verkeren: Brinkman als held van de oppositie. (RT)

Bijdragen van Pieter van Os en Roeland Termote

„Als we uit Brussel wegrijden, laat ik altijd een Nederlander achter voor de uitwerking van de afspraken.”

Akkoord of niet, het vertrouwen is niet groot bij minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA).

„Eeuwige, ongestoorde groei is mijns inziens een illusie, en dat is wellicht maar goed ook. De

schepping zucht onder het menselijk streven naar welvaart.”

Al steunt senator Gerrit Holdijk (SGP) het regeringsbeleid, tijdens de Algemene Beschouwingen zorgde hij deze week voor een stevig tegengeluid.