‘Ouders gaan minder werken door bezuinigingen kinderopvang’

De bezuinigingen van het kabinet op kinderopvang hebben een groter effect op de werkgelegenheid dan gedacht. Zeker honderdduizend mensen met kinderen gaan minder werken als de kinderopvang duurder wordt.

Dat blijkt uit een enquête van GroenLinks onder elfduizend mensen. Volgend jaar wil het kabinet vierhonderd miljoen bezuinigen op de kinderopvang. In 2015 moet ruim 775 miljoen bezuinigd zijn. GroenLinks verwacht dat een derde van de ouders die gebruikmaken van kinderopvang minder gaat werken of helemaal stopt door deze bezuinigingen, schrijft de Volkskrant vandaag.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent geven werkende ouders naar verwachting bij elkaar 36 duizend voltijdbanen op. Van Gent: “gemiddeld overwegen ouders om 8,5 uur per week korter te gaan werken om de kinderopvangkosten te drukken. Bij 36 duizend voltijdbanen gaat het dus om vier keer zoveel mensen.” Vooral ouders met lage inkomens zouden overwegen minder te gaan werken of te stoppen als de opvang duurder wordt, blijkt uit de enquête.

Het Centraal Planbureau verwacht echter dat de bezuinigingen een verwaarloosbaar effect hebben op de werkgelegenheid. Volgens Van Gent zijn de voorspellingen van het CPB, als het gaat om gedragseffecten, niet erg goed. Volgende maand neemt de Tweede Kamer een besluit over de bezuinigingen op kinderopvang.

    • Hans Klis