Folterzaak wekt woede in Egypte

In Egypte is onder activisten opschudding ontstaan over de dood van een 23-jarige man, Essam Ali Atta, als gevolg van foltering in de gevangenis. Volgens het Nadeem-centrum, een Egyptische mensenrechtenorganisatie, werd Atta „bruut gefolterd” nadat gevangenisbewakers hadden ontdekt dat hij een SIM-kaart voor zijn mobiele telefoon zijn cel in had gesmokkeld. De politiebewakers hadden slangen in zijn mond en zijn anus geduwd, waarna hij uiteindelijk was doodgebloed. Volgens gevangenisautoriteiten daarentegen was Atta door onbekenden vergiftigd.

Atta werd in februari door een militaire rechtbank tot twee jaar gevangenis veroordeeld in de maximum-veiligheidsafdeling van de Tora-gevangenis in Kairo wegens het kraken van een appartement. Duizenden burgers worden in Egypte nog steeds door militaire rechtbanken berecht.

Activisten creëerden gisteren meteen een Facebook-pagina ‘We zijn allemaal Essam Ali’, waarop ze Atta beschrijven als „Egyptes nieuwste martelaar” en vervolging eisen van de daders. Ook op Twitter is een campagne begonnen. Daar wordt grote woede geuit tegen de politie, die hoe dan ook de naam heeft corrupt te zijn en zeer gewelddadig.

De zaak doet denken aan de dood van Khaled Said, die na zijn arrestatie in Alexandrië in juni 2010 door de politie werd doodgeslagen. De politie probeerde hem af te schilderen als een drugshandelaar die was gestikt in een zakje verdovende middelen dat hij bij zijn aanhouding probeerde in te slikken.

De mensen achter de Facebook-pagina ‘We zijn allemaal Khaled Said’ speelden een belangrijke rol in de aanloop naar de opstand in Egypte tegen toenmalig president Mubarak, in januari-februari. De pagina werd toen met name gebruikt om op te roepen tot de demonstraties tegen Mubarak.

Atta’s dood kwam slechts enkele dagen na de veroordeling van twee Alexandrijnse politiemannen tot zeven jaar gevangenisstraf wegens de dood van Khaled Said. Activisten waren teleurgesteld over zowel de relatief lichte straf als over het feit dat het proces achter gesloten deuren werd gehouden. Ze noemden het een nieuwe tegenslag voor de Egyptische democratiseringsbeweging en een slecht voorteken voor de verkiezingen die volgende maand beginnen.