Europa 'macht frei'

Deze rubriek zou moeten behandelen hoe de wereld en het internationale nieuws er deze week vanuit Griekenland uitzagen. Maar wat is binnenland en wat buitenland, als euro en trojka en een marathon in Brussel de toekomst van je land bepalen?

Voor de Grieken heeft internationaal nieuws dezer dagen een gezicht. Het rent rond door de straten van Athene, duwt een microfoon onder je neus, en stelt vragen in het Chinees of Russisch. Overal duiken Amerikaanse journalisten op en Europeanen in alle smaken.

Het soort verhalen dat correspondenten over Griekenland maken, verraadt hun nationaliteit en de agenda van hun land, vertelt journalist Nikolas Leontopolous. Hij werkt samen met de verslaggevers en cameraploegen die Griekenland hebben overspoeld. Hij heeft ook meegewerkt aan verhalen voor deze krant.

Duitsers en Nederlanders willen het hebben over belastinginning en het toepassen van wetten: zijn de Grieken wel in staat ons goede voorbeeld te volgen? Journalisten uit mediterrane landen schrijven meer politieke analyses en brengen lijden in beeld, werkloosheid, tekorten in ziekenhuizen, de soepkeuken.

Amerikaanse journalisten zijn dol op verhalen over het uiteenvallen van Europa en over marktwerking versus de Griekse praktijk van staatsbemoeienis en regulering van de economie. „De snelheid waarmee de EU verbrokkelt, is verbluffend”, zei een Amerikaanse collega met wie Leontopolous werkt, tijdens een etentje onder journalisten deze week.

Ze werkt als correspondent Europa voor het Amerikaanse publieke radiostation NPR. In haar verhalen komt de Tweede Wereldoorlog veel terug. Als Amerikaanse valt haar op hoe die in Europa nog altijd de verhoudingen bepaalt.

Grieken zelf zien alles in termen van overheersing en verlies aan soevereiniteit. Ze klagen over het gebrek aan politieke unie, maar hebben moeite met het idee dat Brussel tot in detail bepaalt wat goed voor ze is. Het zijn gevoelige thema’s in Griekenland, zuinig op zijn onafhankelijkheid na vijf eeuwen overheersing door de Turken.

Sinds de beslissing een permanente ‘trojka’ in Athene op te zetten om in de gaten te houden hoe Griekenland geld uitgeeft en om hervormingen af te dwingen, zijn Griekse media in de hoogste anti-Duitse versnelling. „Het nieuwe akkoord wordt gebracht door Duitse tanks”, was donderdag de vette kop van dagblad Eleftherotypia.

De afschuw van een door Duitsland gedomineerde EU leeft in alle lagen van de bevolking. De oppositie probeert de regering in een hoek te drijven door te zeggen dat Duitse ‘Überwachung’ in de plaats komt van soevereiniteit. Commentatoren schetsen horrorbeelden over Duitse belastinginspecteurs die op deuren kloppen in Griekse dorpen. De populistische krant Dimokratia noemt het kantoor van de EU-taskforce in Griekenland het Gestapohoofdkantoor. Cartoonist Stathist laat Merkel zwaaiend een soort Hitlergroet brengen voor een poort met in het Grieks ‘monetarisme macht frei’. Bij hem dragen Grieken met een inkomen lager dan 1.000 euro een gele ster. Mijn verbazing over zulk heftig sentiment en gebrek aan nuchtere analyse is volgens Grieken echter ‘typisch Noord-Europees’.

Marloes de Koning