Euforie rond banken duurde maar een dag

Na de eurotop van woensdag waren de beurzen een dag dolgelukkig. Op vrijdag daalden de koersen alweer, vooral die van banken. Want wat betekent het akkoord?

Het vergde het nodige vertrouwen op een goede afloop van de nachtelijke eurotop van woensdag, maar verder was het deze week een eitje om geld te verdienen op de beurs. Wie op dinsdag tienduizend euro in ING, Aegon, SNS Reaal en Delta Lloyd had belegd, was op donderdag duizend euro rijker geweest. Wie hetzelfde bedrag in een mandje van Franse banken had belegd, had nog veel meer kunnen verdienen: ruim 20.100 euro.

Maar – o ja – dan hadden deze beleggers hun aandelen gisterochtend wel meteen weer van de hand moeten doen. Want de euforie over het zo moeizaam bereikte akkoord van de 17 regeringsleiders uit de eurozone duurde maar kort: welgeteld één handelsdag. Aandelen van Europese banken en verzekeraars verloren gisteren weer vele procenten.

Beleggers waren opgelucht, zegt analist Cor Kluis van Rabobank. „Men had niets van de eurotop verwacht. Dus toen ineens bleek dat de politici toch met een aantal grote besluiten doorkwamen om de euro te redden was men dolgelukkig.”

Overigens vermoedt Kluis dat de koersopleving van donderdag vooral kwam door speculanten die de dag ervoor short waren gegaan en nu flink aandelen moesten inkopen om hun posities af te dekken.

Los daarvan werden de berichten uit Brussel donderdagochtend aanvankelijk goed ontvangen. Het Europese noodfonds EFSF wordt verhoogd tot 1.000 miljard euro; de bankensector zal Griekse staatsobligaties afwaarderen met 50 procent. Om dat op te vangen wordt de kapitaalseis voor banken verhoogd tot 9 procent, en de ECB zal ‘zwakke’ staatsobligaties blijven opkopen.

Maar na een dagje analyseren en rekenen bleken er vrijdag vooral veel onduidelijkheden over de reddingsmaatregelen uit Brussel te bestaan. Gevolg: aandelenkoersen klapten weer ineen, die van financiële instellingen voorop. De belangrijkste vragen die nog niet beantwoord zijn: hoe werkt precies de ingewikkelde hefboomconstructie voor het noodfonds? Hoe wordt de afwaardering van 50 procent op Griekse staatsobligaties berekend? Waarderen banken af op het bedrag dat de Grieken zouden moeten aflossen, als de leningen in de toekomst aflopen? Of waarderen ze af op de huidige waarde van die toekomstige aflossing (de netto contante waarde)? Dat laatste betekent een groter verlies voor de banken.

En lukt het banken hun kapitaalbuffers te versterken? Gisterochtend kwam een kleine Italiaanse bank, de Banca Popolare di Milano, al met de aankondiging van een emissie van nieuwe aandelen: ter waarde van 800 miljoen euro – 200 miljoen méér dan de huidige beurswaarde. Franse en Duitse banken lijken bereid te zijn om de Griekse verliezen snel te nemen, namelijk al in derde kwartaal – volgende week komen de cijfers. Nederlandse banken hebben dit in belangrijke mate al gedaan. „Dat soort nieuwtjes willen beleggers vanaf nu vaker horen”, zegt analist Kluis. „Over hoe de maatregelen concreet worden uitgevoerd.”

Het liefst had de financiële wereld gezien dat Europa de schuldencrisis naar Amerikaans voorbeeld uit 2008 had aangepakt. Toen werden de grote banken in één weekend door de overheid gered. Tegen gunstige voorwaarden konden de banken die kapitaalinjecties weer terugbetalen. Omdat Europa met haar 17 eurolanden die kordaatheid niet kan leveren, verwacht Kluis niet veel rust op de beurzen. „De koersen van banken en verzekeraars zullen de komende maanden nog behoorlijk volatiel zijn, met soms flinke uitschieters omhoog, maar soms ook omlaag.”

    • Philip de Witt Wijnen