Een hek om de macht

Op de Moskouse radio was afgelopen week uitvoerig aandacht voor de bouw van een dik en vooral hoog stalen hek rond de gebouwen van de presidentiële administratie op het Staraja Plosjad (Oude Plein), in het centrum van de stad. Aan de vooravond van de parlementsverkiezingen is zoiets natuurlijk opvallend. Sommige deskundigen die aan het woord kwamen, maakten zich vooral druk over het feit dat het hek enkele historische monumenten op het terrein bedreigt. Anderen zagen er vooral angst van het regime voor een opstand in, met de verkiezingen op komst. Alsof er een bestorming van de presidentiële staf zou kunnen plaatsvinden in het geval van al te groteske stembusvervalsingen.

Mijn buren, veelal bejaarde kinderen van generaals van het Rode Leger of van Rode professoren, kunnen er alleen maar om lachen. ,,Ze zijn bang aan het worden”, zei Irina, dochter van een beroemde fysicus. ,,Waarschijnlijk heeft het lot van Gadaffi toch indruk gemaakt.”

Opvallend is  dat de bouwwerkzaamheden in hoog tempo geschieden. Een paar weken geleden was er nog niets te zien. Nu is het werk bijna gedaan. Chefideoloog Vjatsjeslav Soerkov, de belangrijkste holbewoner van het gebouw, kan tevreden zijn. Met de terugkeer van Vladimir Poetin in het hoogste ambt voor de komende twaalf jaar heeft zijn kantoor een nieuwe waardigheid/bescherming gekregen.