Drones zijn ook in strijd met het volkenrecht

Peter van Walsum probeert het feit dat aan de Irakoorlog geen volkenrechtelijk mandaat ten grondslag lag te relativeren (Opinie, 19 oktober). Met trots meldt hij dat hij van de commissie-Davids de aantekening heeft afgedwongen dat volgens hem internationale politieke overwegingen het volkenrecht kunnen overrulen. ‘Met de kennis van nu’ ziet hij in dat die beslissing nu politiek niet te verdedigen zou zijn. De massavernietigingswapens van Saddam zijn namelijk nooit aangetroffen. Wat Van Walsum vergeet te melden is dat de kennis van nu ook in de aanloop naar de Irakoorlog al voorhanden was, dat George W. Bush en Dick Cheney die kennis structureel hebben genegeerd en via manipulatie en intimidatie van de eigen CIA een casus belli hebben geconstrueerd, met als historisch dieptepunt het gefotoshopte kletsverhaal van Colin Powell in de VN-Veiligheidsraad. Het ‘kennis van nu’-argument is niets anders dan een ondeugdelijke poging de handen in onschuld te wassen. Gelukkig hebben we volgens Van Walsum inmiddels drones. Drones maken inderdaad minder rotzooi dan een oorlog, maar zijn evenzeer in strijd met het volkenrecht. Om die nieuwe ‘techniek’ als winst te zien geeft hij te kennen de principiële foute keuzes in de aanloop naar de Irakoorlog nog steeds te legitimeren. Met minder vuile handen, dat wel.

Paul Meijs

Eijsden

    • Paul Meijs