Dit boek boort zich in de tijd

Prix Goncourt-jury vorige maand bijeen in restaurant Drouant in Parijs: v.l.n.r. Robert Sabatier, Françoise Chandemagor, Bernard Pivot, Didier Decoin, Patrick Rambaud, Edmonde-Charles Roux en Françoise Mallet-Joris (Foto AFP)

Het is volgende week prijzenweek in literair Frankrijk. De boeken die voor de Prix Goncourt zijn genomineerd vertonen veel overeenkomsten, zo las Margot Dijkgraaf. Er is echter een boek dat zich onderscheidt. Een debuut.

“Dit jaar lijkt de trend, zeker als je uitgaat van de nominaties voor de Prix Goncourt, het absolute ‘hier en nu’ te zijn. Het literaire gereedschap is het vergrootglas eerder dan de groothoeklens of de verrekijker. Geen romans met een spetterende politieke lading, geen taalkundig vuurwerk van buiten de grenzen, geen historische panorama’s (met één uitzondering), maar wel boeken die zich ‘als speleologen’ in onze tijd boren, die naar onze kindertijd kijken of, vooruit, naar die van onze ouders. We lezen boeken over het tijdperk waarvan we zelf deel uitmaken. Het gaat over ons.”

Dit schrijft Margot Dijkgraaf over de romans die komende woensdag kans maken op de Prix Goncourt.

Abonnees van de digitale editie van NRC Handelsblad lezen het gehele stuk hier.

    • Margot Dijkgraaf