Dissidenten CDA blijven bij standpunt: Mauro moet blijven

merlid Ferrier blijft e
merlid Ferrier blijft e CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier over de kwestie van asielzoeker Mauro Manuel: "belofte maakt schuld" . Foto screenshot NOS

Kathleen Ferrier en Ad Koppejan blijven van mening dat de Angolese asielzoeker Mauro in Nederland moet blijven.

Dat zeiden de twee CDA-Kamerleden vanmiddag nadat het partijcongres in Utrecht zich in een resolutie uitsprak voor een “humaan beleid” voor minderjarige asielzoekers. Koppejan is van mening dat de achttienjarige Mauro “gewoon” moet blijven en niet uitgezet kan worden. Ferrier zei dat het CDA bij Mauro verwachtingen heeft gewekt en dat die belofte “schuld maakt”. Volgens de politica is dit ook waarin Mauro verschilt van andere asielzoekers.

Koppejan heeft er geen bezwaar tegen als Mauro in Nederland kan blijven dankzij een studievisum. “Het maakt mij niet uit hoe het geregeld wordt, als Mauro zijn leven maar op dezelfde wijze kan voortzetten. Ik wil daar wel gewoon duidelijkheid over, en geen twijfel.”

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers zei vandaag geen zekerheid te kunnen bieden over de zaak Mauro. Hij zal een eventuele aanvraag van de jonge asielzoeker snel afhandelen, maar of er een positief besluit komt kan Leers pas zeggen nadat Mauro de aanvraag heeft gedaan.

Het feit dat deze twee bekende dissidenten binnen het CDA - Koppejan en Ferrier verzetten zich vorig jaar langdurig tegen samenwerking met de PVV - bij hun stanpunt blijven, maakt het allerminst zeker dat dinsdag de fractie eensgezind stemt over het lot van Mauro.

Verschillende CDA-leden spraken zich sterk uit over Mauro op het congres in Utrecht: