‘De Onderlinge’ is de solvabelste verzekeraar

Erica Verdegaal stelt op 22 oktober dat de oudste zelfstandige levensverzekeraar van het westelijk halfrond, ‘De Onderlinge van 1719’, een armetierige solvabiliteit heeft van 112 procent. Dit maakt onze verzekerden nodeloos ongerust. De werkelijkheid is dat we aan het eind van 2010 een solvabiliteit hadden van meer dan 3.400 procent en op dit moment van ongeveer 3.300 procent. Als alle verzekerden bij ons in één jaar zouden komen te overlijden, dan nog kunnen we aan onze verplichtingen voldoen.

Toch heeft zij haar huiswerk goed gedaan: de 112 procent staat op de site van De Nederlandsche Bank. Wat er helaas niet bijstaat is dat de 3,5 miljoen euro eigen vermogen die vermeld wordt als vereiste solvabiliteit, een absoluut minimumbedrag is. Dit bedrag staat los van de verzekeringstechnisch benodigde solvabiliteit. In ons geval was die eind 2010 111.000 euro. Met een eigen vermogen van 3.932.000 euro is de werkelijke solvabiliteit dus ruim 3.400 procent. Waarmee de oudste levensverzekeraar dus ook de solvabelste verzekeraar is.

Jakob van Keulen

Voorzitter directie ‘De Onderlinge van 1719’

    • Jakob van Keulen
    • Voorzitter Directie ‘De Onderlinge van 1719'