Curator René van de Berg verliest claim bij Hoge Raad

Eén van de beleggers die zes jaar geleden ruim 1,1 miljoen euro had verdiend aan de praktijken van de veroordeelde valutahandelaar René van den Berg hoeft haar winsten niet af te dragen. Dat heeft de Hoge Raad gisteren bepaald.

Curator Toni van Hees had de zaak aangespannen. Hij handelt de omvangrijke beleggingsfraude af rondom de voormalige valutahandelaar, die in 2006 werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens oplichting en fraude.

Jarenlang had hij via een piramideconstructie zeker 85 miljoen euro bij ruim 1.400 particuliere beleggers opgehaald en hen torenhoge rendementen in het vooruitzicht gesteld.

Volgens Van Hees heeft een kleine groep van 40 beleggers geprofiteerd – naar zijn inschatting zo’n 20 miljoen – ten koste van de andere beleggers. Hij probeert, als curator van de failliete boedel die Van den Berg na zijn ontmaskering in 2005 naliet, dit geld terug te vorderen. Met een aantal van hen heeft hij schikkingen getroffen, tegen vier mensen voert hij procedures.

De Hoge Raad oordeelde dat een van hen, een dame uit Heemstede, de door haar geboekte winst van 1,1 miljoen niet hoeft terug te betalen. De rechters redeneerden dat niemand haar destijds erop had gewezen „dat het om verboden of dubieuze transacties zou gaan”. De Hoge Raad bevestigt hiermee een eerder vonnis van het Amsterdamse gerechtshof.

Volgens Van Hees is dit arrest „van groot belang” voor toekomstige fraudes. „Het maakt duidelijk dat de winsten die in piramidefraudes ten laste van gedupeerden worden gemaakt in de meeste gevallen niet kunnen worden teruggevorderd. Alleen de wetgever zou dit kunnen veranderen en ik vind dat ze dat moet doen.”

René van den Berg laat in een korte telefonische reactie weten het arrest van de Hoge Raad niet te kennen maar het „een goede zaak” te vinden dat zijn voormalige klant niets hoeft terug te betalen. „Deze mevrouw wist echt helemaal van niks. Ze was volkomen te goeder trouw ingestapt.” Van den Berg heeft zijn straf inmiddels uitgezeten.