binnenkijken

Thijs Wolzak kijkt binnen op een bijzondere plek. Deze week bij Guus Boon in Bosch en Duin.

Guus Boon caption

Huis Het landhuis van Guus en Elly Boon in Bosch en Duin, in classicistische stijl, stamt uit 1910. Bankier Mees liet het destijds voor een van zijn dochters bouwen. Zij was pianiste, op de foto is de muziekkamer te zien. De familie Boon woont er sinds 1976.

Interieur De afgebeelde kamer is de „formele kamer”, vertelt Guus Boon (69), makelaar van beroep. „We zitten hier nauwelijks, behalve in de winter. Dan staat de kerstboom er en gaat het vuur aan.” Bijzonder is de kroonluchter uit begin negentiende eeuw. „Mijn vader is overleden onder deze kroonluchter. Na zijn dood wilde ik het huis verkopen. Er was een koper en een overeenstemming, tot hij de lamp erbij wilde bedingen. De koop is ontbonden. Dankzij de kroonluchter heb ik het huis dus nog.”

De gemiddelde leeftijd van de meubels in huis schat Boon op tweehonderd jaar. Hij heeft alles, door 35 jaar lang veilingen af te struinen, zelf bij elkaar gezocht. „Ik koop nog steeds op veilingen. Mijn laatste hobby waren snuifdozen uit de tijd van Napoleon. Maar die verzameling is compleet, ik heb er geen plek meer voor.” Eerder stortte hij zich onder meer op wijn, shabti’s en olielampjes uit Pompeii. Wat die verzamelingen hem kostten, wil hij niet weten. „Ach, het is een afwijking van me.”

Bij brand meenemen Guus Boon: „Niks. Ik heb nergens echt binding mee. Ja, met die kroonluchter maar die is met 100 kilo veel te zwaar om mee te nemen. Ik heb alles gewoon gekocht en heb er geen relatie mee.”

Van Ikea „Helemaal niets.”

    • Thijs Wolzak