Ambassadeurs: Nederland is naar binnen gekeerd en provinciaals

Nederland is een naar binnen gekeerd land aan het worden, “provinciaals” bezig en ziet buitenlanders ten onrechte als probleem. Deze nieuwe houding is gevaarlijk voor het Nederlandse internationale aanzien de dankzij handel met buitenland verkregen welvaart. Dat zeggen in Den Haag gestationeerde ambassadeurs van voor Nederland relevante landen vandaag in NRC Handelsblad.

Redacteuren Huib Modderkolk en Freek Staps hebben hen de afgelopen maanden geïnterviewd. Het is erg ongebruikelijk dat diplomaten zich zo duidelijk - en kritisch - uitspreken over hun gastland. Een aantal voorbeelden:

De Israëliër Harry Kney-Tal: „Nederland kijkt vol vertwijfeling naar de toekomst en weet niet welke kant het op moet.”
De Duitser Heinz-Peter Behr: „Ik krijg de indruk dat jullie te veel met jezelf bezig zijn.”
De Pakistaan Aizaz Ahmad Chaudhry: „Overal in de wereld hielden mensen van de Nederlandse vlag. Die stond voor het oplossen van problemen, niet voor het creëren ervan.”
De Japanner Takashi Koezuka: „Het is belangrijk dat Nederland naar buiten blijft kijken.”
En de Indiase Bhaswati Mukherjee: „Ik koop op de Haagse markt mijn tomaten bij de Marokkaan, met wie ik Frans praat. Ik haal mijn kaas en olijven bij een Nederlands-Frans stel. En bij een Indonesiër koop ik mijn vis. Ik zie het probleem niet.”

Ambassadeur Frank Geerkens van België is de uitzondering. Zijn land trekt meestal samen met Nederland op in het buitenlandbeleid. Geerkens is positiever over Nederland dan de anderen maar zegt wel, met enige omhaal van woorden, dit:

“Als Nederland en Finland eensgezind zouden optreden in de eurocrisis en – maar dat is niet het geval, toch niet, nog niet – dán zou België dat zeer betreuren. Wij denken dat Europa precies een antwoord is.”

Israël is het enige land dat expliciet genoemd wordt in het regeerakkoord. Opvallend genoeg is de Israëlische ambassadeur (hij is inmiddels met pensioen, zijn opvolger is er al niet zo enthousiast als verwacht. Zijn steun is “aardig”, zegt Kney-Tal, “maar helpt Israël niet verder”. Politiek gaat ook over het sluiten van compromissen, zegt de ambassadeur. “Dat doet Wilders niet.”

De Pakistaanse ambassadeur ziet in Nederland “tekenen van islamofobie”, terwijl volgens de Israëliër Kney-Tal antisemitisme steeds meer bon ton is. Volgens hem “scoor je er een date mee op de campus” van universiteiten en hogescholen.