Onvoldoende toezicht op kinderopvang bij ruim veertig gemeenten

Kinderopvang in Spangen, Rotterdam. Foto NRC / Rien Zilvold

Als het gaat om kinderopvang voeren 41 gemeenten hun taken op het gebied van handhaving en toezicht onvoldoende uit. Dat blijkt uit een overzicht dat minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De belangrijkste tekortkomingen zijn het niet jaarlijks controleren van de kinderopvanglocaties en het te weinig handhaven door gemeenten. Onder de gemeenten die hun de zaken niet voldoende op orde hebben behoren onder andere Amsterdam en Rotterdam. Het ministerie heeft met de gemeenten afspraken gemaakt over verbetering.

Geldgebrek bij gemeenten

Vorig jaar kwam een omvangrijke zedenzaak aan het licht waarbij tientallen kinderen seksueel misbruikt waren op Amsterdamse kinderdagverblijven. Toen bleek dat zowel de regels als het toezicht tekortschoten. Gemeenten zeiden door geldgebrek hun rol als toezichthouder en handhaver niet goed te kunnen vervullen.

Eerder kondigde minister Kamp daarom al aan om het budget voor toezicht en handhaving van ondernemers in de kinderopvang te verhogen. Als gevolg daarvan krijgen gemeenten vanaf 2012 jaarlijks 13 miljoen euro extra.

In het overzicht van het ministerie zijn voorlopig 214 van de 418 gemeenten opgenomen. Bij 173 gemeenten was alles in orde. Eind 2012 zijn alle gemeenten onderzocht.

Het VARA-programma Kassa besteedde vanavond aandacht aan de toezicht en de handhaving in de kinderopvang.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.