26 sterren bij elkaar

Ivo Weyel schuift ook dit jaar weer aan bij het Stars, Food & Art-diner, waar sterrenkoks koken voor een goed doel.

Al vijf jaar gonst het rond deze tijd van de opwinding in culinair Nederland. Want dan vindt Stars, Food & Art plaats in het hoofdstedelijke Sofitel The Grand.

Een evenement waarbij meerdere Michelinsterrenkoks de keuken induiken om gezamenlijk een diner te bereiden. Dit jaar vindt het plaats op 4 en 5 november en zijn het twaalf chefs, samen goed voor het schier onmetelijke aantal van zesentwintig Michelin- sterren. Een absoluut record voor één maaltijd. De heren – geen dames dit keer – worden van heinde en verre ingevlogen, uit St. Tropez, Lyon, Megève, Italië, terwijl ook ons eigen land met het beste van het beste vertegenwoordigd zal zijn (onder anderen Lucas Rive, Jonnie Boer, Sergio Herman, Moshik Roth).

Misschien nog wel het meest opvallende is dat het er altijd uiterst gemoedelijk aan toegaat in de keuken. Weten we van de talloze kokende televisieprogramma’s dat chefs doorgaans nogal dictatoriaal kunnen regeren over hun personeel, als ze buiten hun eigen domein samenkomen zijn ze ineens de beste vrienden en gunnen ze elkaar de ruimte en de gezamenlijke pannen (al nemen sommigen hun eigen keukengerei mee). Sterker: voorgaande jaren bewees een kijkje achter de schermen dat ze elkaar zelfs een handje hielpen. Onder de bezielende leiding van huiskok Aurélien Poirot is een menu samengesteld waarbij elke chef een eigen gerecht bereidt.

Dat koks de wereld overvliegen om hun kunsten tentoon te spreiden, is niet uniek voor Stars, Food & Art. Ze doen dat ’t hele jaar door. Vliegende koks zijn het, van culinair festival naar gastcollege, van workshop naar goededoelenevenement. Het is voor hun zelfs een belangrijke vorm van inkomsten, want hoeveel sterren ze ook hebben en hoe beroemd ze ook zijn, het runnen van een restaurant op sterrenniveau is absoluut geen financiële vetpot.

Gelukkig voor ze dus dat er Stars, Food & Art is, dat in zijn korte bestaan van op de kop af vijf jaar zo’n succes is geworden, dat het nu ook jaarlijks plaatsvindt in Marseille, Lyon, München en Wenen. Maar nergens op al die internationale kookevenementen komt het voor dat er zoveel sterren achter één fornuis staan.

Vandaar de opwinding in Amsterdam en omstreken. Misschien komt die opwinding ook mede doordat het 650 euro per persoon kost om aan tafel te schuiven. Maar dat is wel inclusief alle wijnen, een door de chefs gesigneerde menukaart, een presentje (meestal een beschilderd bord, verklap ik), optredens van Ellen ten Damme (op vrijdag) en Trijntje Oosterhuis (zaterdag), presentatie van wijnkenner Astrid Joosten en vooral het bewustzijn van een rein geweten: een substantieel gedeelte van de opbrengst wordt geschonken aan het maatjesproject van het Rode Kruis dat zich hard maakt om eenzame mensen uit hun sociale isolement te halen. Wat met de koks zelf dus bij deze al aardig is gelukt.

Stars, Food & Art: www.starsfoodart.com