Waarom kun je babyvoeding niet sparen?

„Bij zegelacties, spaarpunten, toekennen van airmiles en zo wordt altijd een aantal producten uitgesloten”, mailt Jeffrey Wagemakers uit Eindhoven. „Zoals tabak, strippenkaarten en geneesmiddelen. Maar babyvoeding staat ook op dit lijstje van uitgesloten producten. Waarom is dat?”

Kijk maar eens naar de kleine letters bij spaaracties, daar kom je vaak een tekst tegen als: ‘Dit bedrag is exclusief door de wet uitgesloten productgroepen (tabak, slijterijartikelen, geneesmiddelen, zuigelingenvoeding tot 1 jaar, beltegoed- en strippenkaarten, waardebonnen, loten, postzegels, toegangskaarten), betaald en uit te keren statiegeld en emballage’.

Zo. Je zou kunnen zeggen dat zuigelingenvoeding een vreemde eend in de bijt is. Het gaat om papieren die zelf ook weer een geldwaarde vertegenwoordigen en er zitten producten bij met risico’s voor de volksgezondheid. Of gaat het bij babyvoeding soms ook over gezondheid?

Al deze producten hebben wel degelijk een gemeenschappelijke deler, vertelt Henrieke Crielaard van de brancheorganisatie voor de supermarkten Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL). „Voor al deze producten gelden afwijkende reclameregels”. Zij weet waar deze regels te vinden zijn. „Wat betreft de zuigelingenvoeding liggen die vast in de Warenwetregeling zuigelingenvoeding 2007.” Die verwijst weer naar een Europese richtlijn uit 2006. Binnen de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er eveneens afspraken over babyvoeding gemaakt.

Het gaat dus om reclame, weet ook woordvoerder Inge Freriksen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). „Reclame maken voor volledige zuigelingenvoeding is vrijwel geheel verboden”, vertelt ze. Je ziet om die reden nooit reclame voor babyvoeding op televisie. Al geldt dit overigens alleen voor babypoeders voor kinderen onder de één jaar. Dat wordt bedoeld met ‘volledige zuigelingenvoeding’, dus zolang de baby nog geen aanvullende voeding krijgt.

Waarom is het dan verboden om reclame te maken voor zuigelingenvoeding? Omdat borstvoeding wordt aangeraden door internationale gezondheidsorganisaties. Woordvoerder Freriksen: „Borstvoeding helpt met name bij het opbouwen van het afweersysteem en is gratis.”

Jessica van Geel