Vrouwenoverschot? Er zijn ruim twee mannen per vrouw

Volgens Tijs van den Boomen dingen in Utrecht 129 vrouwen om de gunsten van 100 mannen (‘Waar zijn de slimme jongens?’, Vandaag, 26 oktober). Hij vergelijkt alleen de leeftijdscategorie van 18-29 jaar.

Hij vergeet echter dat man en vrouw niet in dezelfde vijver vissen. De landelijke cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven een interessant verschijnsel weer. In de leeftijdscategorie van 25 tot 40 jaar zijn anderhalf keer zoveel mannen als vrouwen vrijgezel. Ook van 40 tot 55 jaar zijn meer mannen dan vrouwen alleenstaand. Pas in de leeftijdscategorieën vanaf 56 jaar is het andersom.

We kunnen dit eenvoudig verklaren, al geeft het CBS deze uitleg niet: een 25-jarige vrouw is in trek bij mannen tussen 18 en 100. Een 25-jarige man heeft doorgaans veel minder keuze.

In liefde handelen mensen niet echt geëmancipeerd; vrouwen kijken graag omhoog. Vrouwen beschikken tussen hun twintigste en dertigste over het fraaiste uiterlijk, terwijl mannen pas na hun dertigste echt geld gaan verdienen.

De circa één miljoen mooie meiden tussen 20 en 30 kunnen kiezen uit de ongeveer één miljoen mannen tussen de 20 en 30 jaar, én uit de mannen met meer geld tussen de 30 en 40 jaar (1,3 miljoen). In totaal dus 2,3 mannen per vrouw. Vrouwen hebben een relatie met een man die gemiddeld vier jaar ouder is, volgens het CBS. Een tien jaar oudere man is geen uitzondering. Een stel waarbij de vrouw tien jaar ouder is dan de man komt daarentegen zeer zelden voor, al doen hippe mensen en media ons graag geloven dat het heel normaal is. Dit alles verklaart waarom binnen één leeftijdsgroep vooral mannen ‘overblijven’.

Deze cijfers en nuances over alleenstaanden en partnervorming noemt Van den Boomen niet; het zou zijn betoog aardig onderuithalen.

Wel moet de man het bij hem ontgelden. Dat vrouwen omhoogdaten ziet hij als normaal, hij noemt „de te kleine vijver [ mannen ] waarin zij moeten vissen”. Dat mannen omlaagdaten verklaart hij met termen als „macht laten gelden”. Maar het werkt natuurlijk twee kanten op: het is de macht waar de vrouwen voor vallen...

Renzo Verwer

Auteur van ‘De liefdesmarkt’ (2011)