Van der Laan praat met Occupy over verhuizing

Het huidige tentenkamp op het Beursplein zou te vol worden.

. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan overlegt vandaag met de demonstranten van Occupy Amsterdam over een mogelijke verhuizing. Een verplaatsing van het kamp van het Beursplein naar de Zuidas is een van de mogelijke opties, zegt een woordvoerder van de burgemeester.

De demonstranten willen een tweede kamp opzetten op het Museumplein. Het zou te vol worden op het Beursplein. Van der Laan vindt een tweede kamp „niet handig”, onder meer omdat dan op twee plekken met de organisatie moet worden gesproken over het „beheersbaar” houden van het protest.

De Zuidas huisvest verschillende financiële instellingen. Het plan de demonstranten naar de Zuidas te laten verkassen, werd eerder geopperd door de voorzitter van stadsdeel Zuid. Van der Laan noemt dit plan een „interessante optie”.

De tenten op het Amsterdamse Beursplein staan echter ’s nachts vrijwel allemaal leeg, meldt het RTL-televisieprogramma EditieNL. Uit beelden die zijn gemaakt met een infraroodcamera zou blijken dat de meeste tenten ’s nachts geen warmte afgeven. Eerder bleek op dezelfde manier al dat in het Occupy-kamp in Londen slechts een op de tien tenten ’s nachts wordt bewoond.

De protesten tegen onder meer de inhaligheid van banken begonnen op 17 september in New York met Occupy Wall Street. De actie breidde zich al snel uit naar andere steden. (Novum)