Uitzetting Mauro: vijf vragen over het spannende CDA-congres van vandaag

Zo’n 1400 leden van het CDA komen morgenochtend in Utrecht bijeen voor het najaarscongres van de partij. Alle ogen van politiek Den Haag zijn morgen op het congres gericht omdat de kwestie-Mauro prominent op de agenda staat. Vijf vragen over waar we tijdens het congres op moeten letten.

Den Haag : 27 oktober 2011 Commissievergadering over de uitzetting van de jonge asielzoeker Mauro. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 27 oktober 2011 Commissievergadering over de uitzetting van de jonge asielzoeker Mauro. foto © Roel Rozenburg Mauro tijdens de commissievergadering in de Tweede Kamer gisteren over zijn uitzetting. Foto NRC / Roel Rozenburg

Zo’n 1400 leden van het CDA komen vanochtend in Utrecht bijeen voor het najaarscongres van de partij. Alle ogen zijn op het congres gericht omdat de kwestie-Mauro prominent op de agenda staat. Vijf vragen over waar we tijdens het congres op moeten letten.

Het congres begint om tien uur in het Beatrix Theater in Utrecht. Al in de ochtend wordt gesproken over een belangrijke resolutie die raakt aan de politiek zo gevoelige uitzetting van de Angolese asielzoeker Mauro. Gisteravond stelde de Tweede Kamer een stemming over de uitzetting van Mauro uit om het CDA-congres af te wachten. De Kamer hoopt dat het congres de Kamerfractie vraagt tegen het besluit van minister Leers te stemmen dat Mauro toch moet worden uitgezet.

Op het CDA-congres van vandaag zal vooral de diepe verdeeldheid binnen de partij over de samenwerking met de PVV zichtbaar zijn. We stelden onze politiek redacteur Freek Staps, die vandaag in Utrecht is om het congres te volgen, vijf vragen over waarom het congres belangrijk is.

Freek, waar moeten we vandaag bij het CDA-congres op letten?

“Het congres kan de CDA-Kamerleden misschien inspireren om dinsdag bij de stemming over Mauro tegen het besluit van Leers te doen stemmen. Er komen zo’n 1400 leden, dat is meer dan normaal. Een resolutie van de afdeling Drenthe, over hoe het CDA met asielzoekers moet omgaan, is voor het congres de enige manier om een signaal af te geven. Als deze resolutie gesteund wordt, is dat een heel duidelijk signaal richting de fractie dat de leden de koers van de partij niet steunen.”

Hebben de CDA-fractie en minister Leers een groot probleem als dat gebeurt?

“De fractie heeft na het vorige congres een, door het partijbestuur ontraadde maar wel aangenomen, motie over het passend onderwijs een paar dagen later naast zich neergelegd, dus we weten niet wat ze met zo’n signaal zouden doen. Over Leers heeft het congres formeel niets te zeggen, maar hij heeft aangegeven dat hij wil gaan spreken. Het is overigens nog helemaal niet zeker dat de partij de uitzetting van Mauro niet steunt. Er is namelijk geen peil op te trekken wat er vandaag door de leden aan de microfoon gezegd gaat worden.”

Kunnen we echt niet voorspellen hoe de gemiddelde CDA’er over de kwestie-Mauro denkt?

“Het is ontzettend moeilijk om dat in getallen uit te drukken. We weten twee dingen: 68 procent van de congresbezoekers heeft voor de samenwerking met de PVV gestemd. Ook heeft 64 procent van de CDA-politici in een recent onderzoek gezegd voor de samenwerking met de PVV te zijn, vorig jaar was dat nog 74 procent. Het is ook de vraag welke leden er vandaag naar het congres komen. Die groep leden hoeft geen afspiegeling van de partij te zijn.”

Vorig jaar was er een historisch CDA-congres over regeren met de PVV, nu trekt dit congres weer zoveel aandacht. Wat is dat toch?

“Het grappige is dat dit congres bedoeld was als een rimpelloos, oninteressant congres. Er komen vandaag ook resoluties over bijvoorbeeld de sociale effecten van het openbaar vervoer aan de orde en er wordt gesproken over tussenreportages van commissies. Het had een ‘uneventful’ dag moeten worden, maar daar heeft de actualiteit rond Mauro duidelijk doorheen gebroken.”

Tot slot: waar moeten we vandaag bij het congres verder nog op letten?

“De ‘Mauro’-resolutie is dus belangrijk en ook moeten we letten op de toon van de speeches van Verhagen en voorzitter Peetoom, die een linkser en socialer profiel heeft. Het congres van vandaag gaat niet over Mauro. Het gaat over het CDA en het kabinet en dat zegt iets over de grote verdeeldheid binnen de partij. Ze zijn het erg met elkaar oneens, daar gaat het om.”

Het CDA-congres begint om 10.00 uur en is te volgen via een liveblog op nrc.nl.