Uitgelicht

Film

Ocean’s Twelve (Steven Soderbergh, 2004, VS). Vervolg op de fijne kraakfilm Ocean’s Eleven. De sterrencast is gebleven, Soderbergh voert weer de regie, het budget steeg van 85 miljoen dollar naar 115 miljoen, maar beter is het vervolg niet geworden. Met onder anderen George Clooney, Brad Pitt, Elliott Gould, Catherine Zeta-Jones en een ingenieuze antiekroof aan een Amsterdamse gracht. Wie goed oplet, herkent Jeroen Krabbé als slachtoffer. SBS6, 20.30-23.05u.

Blind Date (Blake Edwards, 1987, VS). 45ste film van Edwards is een hilarische satirische komedie met een voor de Edwards-aanhangers onweerstaanbaar geestige mengeling van hoogstaande slapstick en terloopse subtiliteiten. Blind date Kim Basinger van workaholic Bruce Willis laat zich, na een glaasje champagne tijdens een chic zakendiner, niet meer storen door welke vorm van decorum dan ook. Ned.2, 23.15-00.50u.

Who Is Cletis Tout? (Chris Ver Wiel, 2001, VS/Canada). Labyrintische misdaadkomedie laat, net als in The Usual Suspects, een personage een geschiedenis navertellen in al dan niet waarheidsgetrouwe flashbacks. Onder bedreiging van het pistool van de uiterst cinefiele huurmoordenaar Tim Allen verhaalt Christian Slater over een juwelenroof, zijn ontsnapping uit de gevangenis, een verborgen buit én over het feit dat hij niet Cletis Tout heet. Ook met Richard Dreyfuss. Eén, 23.15-00.40u.

La Zona (Rodrigo Plá, 2007, Spanje/Argentinië/Mexico). Debuutfilm van Uruguayaanse filmmaker gebruikt een ommuurde elitegemeenschap in Mexico-Stad voor een grimmige fabel over de nieuwe klassenstrijd. Drie jongens uit de sloppen slaan er hun slag. Liever dan de corrupte politie in te schakelen, besluiten de bewoners de problemen zelf op te lossen. BBC 2, 01.55-03.25u.

Informatief

De wandeling. Hella van der Wijst wandelt met schaapherderin Hilde Groen over de Friese heide. Ze wandelen voorafgaand aan de Dag van de Stilte, die zondag plaatsvindt. Hilde Groen is een liefhebber van stilte. Ned.2, 19.50-20.25u.

De rekenkamer: Wat kost de zomertijd? Onderzoek naar de nadelen van de zomertijd. Beweerd wordt hier onder meer dat die ons land jaarlijks ruim 30 miljoen euro kost aan verloren werkuren van versufte werknemers.Ned.3, 20.25-21.05u.

Mystères d’archives: Tour de France. Op 14 juli 1959 konden tv-kijkers thuis voor het eerst de beklimming van een col in de Ronde van Frankrijk rechtstreeks volgen. De beelden waren bibberig en wazig, maar de reportage bevatte toen al de ingrediënten die de Ronde populair maken: de landschappen, de spanning, de afstappers en de victorie. Canvas, 20.40-21.10u.

Zembla: Misbruik onder toezicht. Twee zwakbegaafde pleegouders zonder enige pedagogische vaardigheid kregen van jeugdzorg in de afgelopen jaren de verantwoordelijkheid over in totaal 77 kinderen. In april van dit jaar werd het stel veroordeeld voor mishandeling en seksueel misbruik van de kinderen die ze verzorgden.Ned.2, 21.20-22.00u.

Bolschoi – Eine Wiedergeburt. Documentaire over de renovatie van het sinds 2005 gesloten neoclassicistische theatergebouw uit 1824 van architect Joseph Bové.Arte, 22.05-22.55u.

Die Wahrheit über Dracula. Documentaire over de geschiedenis van Transsylvanië. Met natuurlijk aandacht voor de wrede Vlad de Spietser (1431-1476), de geschiedenis van de Siebenbürger Sachsen (Duitsers die zich sinds de twaalfde eeuw in Transsylvanië – ‘Siebenbürgen’ – vestigden en in en na WO II daar merendeels vertrokken) en de grootste toeristische trekpleister in deze tegenwoordig tot Roemenië behorende streek: vampier graaf Dracula. Het land wemelt van de Draculakastelen, Draculahotels en Draculamarkten, maar is verder van een ongekende ongereptheid.Arte, 22.55-00.20u.

Amusement

Gala zur Wiederöffnung des Bolschoi. Rechtstreeks verslag van de feestelijke heropening van het Bolsjoj Theater in Moskou. Met hoogtepunten uit de geschiedenis van het theater. Tegen een achtergrond van historische decors, geprojecteerd op grote beeldschermen treden onder meer op Angela Gheorghiu, Natalie Dessay, Plácido Domingo en het Bolsjoj Ballet. Uitgevoerd worden onder meer Tsjaikovski’s Zwanenmeer, dat op deze plek in 1877 in première ging, en werken van Prokovjef en Minkus. Arte, 20.15-22.05u.

Radio

Avondconcert. Het Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen in Vioolconcert in d van Schumann (met Thomas Zehetmair, viool), Pianoconcert nr 2 van Beethoven (met Maria Joaõ Pires) en Sonate voor quatre-mains in D van Mozart (Martha Argerich en Maria Joaõ Pires).Radio 4, 20.02-23.02